Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Jan H.B. Geertzen: 'Gehandicaptensport moet meer geïntegreerd worden in de samenleving'

16 september 2008

Sporten is goed voor iedereen. En dat geldt zeker voor mensen met een lichamelijke beperking. Naast dat het de fysieke conditie verbetert, helpt sporten namelijk ook met revalideren op sociaal vlak, meent Jan Geertzen, hoogleraar revalidatiegeneeskunde in Groningen. Het zelfvertrouwen wordt groter en bovenal zorgt sporten ervoor dat iemand meer in de buitenwereld komt.’ Dit laatste gebeurt echter nog veel te weinig, vindt hij. Wat hem betreft moet gehandicaptensport dan ook veel meer in het openbaar plaats vinden.

Als hier in Nederland iets gebeurt op het gebied van sport voor mensen met een lichamelijke beperkingen is dat vrijwel altijd achter gesloten deuren. Geertzen: ‘In speciale revalidatiecentra kunnen ze terecht, maar er is nauwelijks een ‘normaal’ sportcentrum te vinden waar aanpassingen zijn gemaakt. Zelf speel ik hockey en ik loop regelmatig hard, maar daarbij kom ik nooit een gehandicapte sporter tegen. Zo blijft het iets vreemds; een weggestopt fenomeen.’

Traditie

Er is een groot verschil tussen Nederland en omringende landen, signaleert Geertzen. ‘Als je kijkt naar landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland zie je dat gehandicaptensport veel beter is ontwikkeld. Dat heeft veel te maken met hun oorlogsverleden. Zo zijn in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog veel sportvoorzieningen gebouwd voor gehandicapte veteranen. Datzelfde is het geval in Engeland. Om de veteranen na de Tweede Wereldoorlog op een gezonde manier bezig te houden, zijn daar verschillende aangepaste sportcentra gebouwd. Zo’n cultuur en traditie van gehandicaptensport is er in Nederland helemaal niet.‘

Media-aandacht

Dat gaat ook op voor de aandacht die gehandicaptensport krijgt in de media. ‘Er wordt nauwelijks aandacht besteed aan de Paralympics. Toen de Olympische Spelen in volle gang waren was er wel twintig uur per dag iets over op televisie en de Paralympics moet het doen met een schamele 25 minuten per dag. Schandalig vind ik dat.’

Topsport

De geringe aandacht die gehandicaptensport krijgt in de media, vertaalt zich ook in de mate waarin sporters in Nederland de kans krijgen topsport te bedrijven. ‘Als je helemaal tot de top behoort, zijn de zaken vaak wel goed geregeld, maar bij de subtop ligt een groot probleem’, aldus Geertzen. Een goede sportprothese kost veel geld. Voor je het weet ben je meer bezig met fondsen werven dan met daadwerkelijk sporten. Zodra je het recreatieve sporten ontstijgt, ben je afhankelijk van de goedertierenheid van anderen. Alleen daardoor al blijft het in het zieligheidhoekje zitten.’

Treurige verhalen

Veel mensen associëren sport voor mensen met een lichamelijke beperking met treurige verhalen, merkt Geertzen. Daarin schuilt ook direct het probleem. Om écht waardering op te kunnen brengen voor topsporters als Oscar ‘Blade Runner’ Pistorius en rolstoel tennisster Ester Vergeer moet je hun verhaal kennen. Over de inspanningen die ze hebben geleverd en hun ziektegeschiedenis... Kortom, meer aandacht voor verhalen achter de sporters. Maar door zo’n verhaal te vertellen kom je gauw alsnog terecht in het zielige verdomhoekje. Een vicieuze cirkel dus.’

Curriculum Vitae

Prof. dr. Jan H.B. Geertzen (1959) is werkzaam als revalidatiearts in het Centrum voor Revalidatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Sinds 2002 is hij hoogleraar Revalidatiegeneeskunde. Daarbij is hij ‘president elect’ van de International Society for Prosthetics and Orthotics en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA).

Informatie

Bureau Voorlichting UMCG, Joost Wessels, tel. (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:11
printView this page in: English

Meer nieuws