Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Strategies to decrease biofilm formation on voice prostheses

29 september 2008

Promotie: J.J.H. Oosterhof, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Strategies to decrease biofilm formation on voice prostheses

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. B.F.A. van der Laan, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gladde stemprothese langer bruikbaar

Hoe kan ervoor gezorgd worden dat stemprotheses zo weinig mogelijk vervangen hoeven te worden? Dat onderzocht promovendus Janine Oosterhof. Zij ontwikkelde een nieuwe, verbeterde stemprothese.

Voor sommige patiënten met kanker van het strottenhoofd is de enige optie een laryngectomie. Hierbij wordt het strottenhoofd met tumor verwijderd, waardoor deze patiënten niet meer normaal kunnen praten. Daarvoor heeft men dan een stemprothese nodig. Aan de stemprothese hecht na verloop van tijd een laagje bacteriën en gisten (biofilm), waardoor zij onbruikbaar wordt, en vervangen moet worden.

In een kunstkeel onderzocht Oosterhof lekkagepatronen bij verschillende stemprotheses. Ook onderzocht zij de werking van het slijmoplossend medicijn N-acetylcysteine. Dit vermindert de biofilmvorming, zo blijkt. Problematisch is dat de patiënt zeer therapietrouw moet zijn. Een andere oplossing, laat Oosterhof zien, is het aanbrengen van een speciale coating op het rubber van de stemprothese. Ook dit vermindert de vorming van biofilm. Toepassing van de coating is echter zeer kostbaar. Een interessantere methode om biofilm te verminderen is gebruik van een gladde stemprothese. Hiervoor hoeft het productieproces nauwelijks aangepast te worden.

 

Janine Oosterhof (Elburg, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Biomaterialen en Keel- Neus- en Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze blijft ook na haar promotie werkzaam als arts-assistent Keel-, Neus- en Oorheelkunde in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...