Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Thrombophilia, from laboratorytests to clinical impact of single and multiple defects

24 september 2008

Promotie: E.J. Libourel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Thrombophilia, from laboratorytests to clinical impact of single and multiple defects

Promotor(s): prof.dr. J. van der Meer

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Patiëntgebonden risico’s van veneuze trombose

Veneuze trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels gevormd worden in de aders, bijvoorbeeld die in het been. Ter behandeling kunnen antistolling-medicijnen worden gebruikt. Toepassing hiervan kan waarschijnlijk efficiënter worden door rekening te houden met het individuele risico van de patiënt. Promovendus Ward Libourel bracht het risico op trombose van een aantal erfelijke en niet erfelijke risicofactoren in kaart.

Het hebben van één risicofactor is eigenlijk nooit voldoende reden om antistolling te starten om trombose te voorkomen, stelt de promovendus. Hij toont aan dat het risico op trombose duidelijk toeneemt bij het hebben van meerdere risicofactoren, maar vond geen combinatie van risicofactoren die antistolling rechtvaardigt bij iemand die nooit trombose doormaakte.

 

Ward Libourel (Utrecht, 1971) studeerde geneeskunde te Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Libourel is thans in opleiding tot hematoloog in het Erasmus MC Rotterdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.