Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hart en/of ziel? Werkelijkheid en fictie in de relatie tussen volksziekten nummer 1 en 2: depressie en hart- en vaatziekten

22 september 2008

Oratie: prof.dr. P. de Jonge, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Hart en/of ziel? Werkelijkheid en fictie in de relatie tussen volksziekten nummer 1 en 2: depressie en hart- en vaatziekten

Leeropdracht: Depressie en somatische ziekten

Faculteit: Medische Wetenschappen

Hart- en vaatziekten en depressie zijn wereldwijd de twee ziekten die de meeste ziektelast veroorzaken. Ze zijn ook aan elkaar verbonden: het is gevonden dat het hebben van depressie de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, en omgekeerd. Daarnaast is de combinatie van hart- en vaatziekten met depressie geassocieerd met een slechter beloop van de hartziekte.

Je zou daarom verwachten dat het behandelen van depressie na een hartinfarct de prognose van de hartziekte ook zou verbeteren. Echter, dit blijkt niet waar te zijn. De belangrijkste redenen hiervoor: antidepressiva zijn slechts beperkt effectief en precies bij die depressies die niet slecht voor het hart zijn. De effectiviteit van antidepressiva wordt nogal overschat. Dat lijkt te komen doordat veel onderzoek naar deze middelen door de farmaceutische industrie is gefinancierd.

We lijken de afgelopen jaren op een verkeerd spoor te hebben gezeten. Twee nieuwe veelbelovende methoden om de effecten van depressie op het hart te doen verminderen zijn het promoten van lichaamsbeweging en het voorkomen van zorgonttrekking. Enerzijds blijken depressieve mensen te weinig te bewegen, en juist bewegen is goed voor het hart. Anderszijds blijken depressieve mensen minder vaak hun medicatie in te nemen, hun klachten aan te geven, en op afspraken met de cardioloog te komen, waardoor essentiele cardiologische zorg niet kan worden gegeven.

In de komende jaren zal door het UMCG naar deze twee methoden onderzoek worden gedaan om de effecten van depressie op het hart tegen te gaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws