Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Architectural design decisions

19 september 2008

Promotie: A.G.J. Jansen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Architectural design decisions

Promotor(s): prof.dr. J. Bosch

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Software-architectuur kan beschouwd worden als een verzameling van kernbeslissingen m.b.t. het ontwerp van de software van een systeem. Kennis over dit ontwerp, oftewel architectuurkennis, is cruciaal voor het begrijpen van de software zelf. Architectuurkennis is meestal impliciet; het bestaat alleen in de hoofden van de mensen die het hebben gemaakt en gaat dus gemakkelijk verloren. Dit proces wordt ook wel kennisverdamping genoemd en draagt bij tot enkele problemen waarvan de industrie last heeft: dure evolutie van systemen, moeilijke communicatie tussen belanghebbenden en beperkte mogelijkheden tot hergebruik.

Het centrale thema van het proefschrift van Anton Jansen is het reduceren van kennisverdamping. De focus ligt op één belangrijke vorm van architectuurkennis: architectuurontwerpbeslissingen. Deze vorm is belangrijk, omdat het architectuurproces voor een groot deel draait om het maken van deze cruciale beslissingen.

 

Anton Jansen (Oldehove, 1979) studeerde informatica in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Software Engineering & Architecture van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws