Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Architectural design decisions

19 september 2008

Promotie: A.G.J. Jansen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Architectural design decisions

Promotor(s): prof.dr. J. Bosch

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Software-architectuur kan beschouwd worden als een verzameling van kernbeslissingen m.b.t. het ontwerp van de software van een systeem. Kennis over dit ontwerp, oftewel architectuurkennis, is cruciaal voor het begrijpen van de software zelf. Architectuurkennis is meestal impliciet; het bestaat alleen in de hoofden van de mensen die het hebben gemaakt en gaat dus gemakkelijk verloren. Dit proces wordt ook wel kennisverdamping genoemd en draagt bij tot enkele problemen waarvan de industrie last heeft: dure evolutie van systemen, moeilijke communicatie tussen belanghebbenden en beperkte mogelijkheden tot hergebruik.

Het centrale thema van het proefschrift van Anton Jansen is het reduceren van kennisverdamping. De focus ligt op één belangrijke vorm van architectuurkennis: architectuurontwerpbeslissingen. Deze vorm is belangrijk, omdat het architectuurproces voor een groot deel draait om het maken van deze cruciale beslissingen.

 

Anton Jansen (Oldehove, 1979) studeerde informatica in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Software Engineering & Architecture van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...