Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Safety is no accident. Contributions to achieving certifiable safe software

19 september 2008

Promotie: E. Kesseler, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Safety is no accident. Contributions to achieving certifiable safe software

Promotor(s): prof.dr. J. Bosch

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Certificeerbaar veilige software voor vliegtuigen

Het thema van het proefschrift van Ernst Kesseler is certificeerbaar veilige software voor vliegtuigen, waarbij de veiligheidseigenschappen het informaticaonderzoek sturen. Ironisch genoeg krijgt veiligheid vaak de aandacht van het grote publiek wanneer het afwezig is, dat wil zeggen bij een ongeval met gewonden of doden. Bij het grote publiek is de acceptatiedrempel voor zulke ongelukken veroorzaakt door technisch falen laag. Om zulke risico´s te ondervangen worden zulke kritische systemen ontworpen met meerdere veiligheidsbarrières tegen fatale ongevallen. Ongevallen zijn het gevolg wanneer afwijkingen in een ongelukkige samenloop van omstandigheden door alle beveiligingen breken. De overblijvende faalkans is zo laag, dat die extreem onwaarschijnlijk genoemd wordt. Zulke faalkansen kunnen niet direct waargenomen worden. Voor het vertrouwen in het veilige gedrag van deze systemen, worden deze systemen daarom gecertificeerd (door het stellen van eisen aan de realisatie processen).

De bestudeerde systemen zijn te complex om door een enkel mens volledig te doorgronden. De software in zulke kritische systemen kan de veiligheid op twee tegengestelde manieren beïnvloeden. Software kan de veiligheid aantasten door te falen. Software kan de veiligheid verhogen door afwijkingen te melden aan de betrokken experts. Dit proefschrift draagt aan deze onderwerpen bij door bestudering van een ontwerpmethode die de mens als uitgangspunt neemt om veiligheid te verhogen, certificeerbaar veilige realisatie processen om onveilige situaties te voorkomen en het certificatieproces zelf.

Ernst Kesseler studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het proefschrift in zijn eigen tijd, op basis van zijn werk bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.