Laser cooling and trapping of barium

12 september 2008

Promotie: Subhadeep De, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Laser cooling and trapping of barium

Promotor(s): prof.dr. K.H.K.J. Jungmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Dit proefschrift beschrijft de eerste succesvolle poging om het zware aardalkali element barium met behulp van laserlicht af te koelen en te vangen. De in dit werk ontwikkelde technieken kunnen worden ingezet om een efficiënte magneto optische val te bouwen voor radium. De interesse in radium vloeit voort uit de hoge gevoeligheid van dit atoom voor de mogelijke permanente kern-en elektrische dipoolmomenten (EDM'en). Een EDM schendt zowel pariteit als tijdsomkering en is daarom van fundamentaal belang. De zoektocht naar EDM's behoort tot de belangrijkste doelstelling van de recentelijk gereed gekomen TRI¹P faciliteit op het Kernfysische Versneller Instituut (KVI).

Subhadeep De (India, 1979) studeerde natuurkunde aan het India Institute of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het KVI.De gaat door als postdoc onderzoeker bij het Natonal Institute of Standard and Technology in Gaithersburg (VS). /JS

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38