ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

10 september 2008

Promotie: mw. P.M. Stassen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe behandeling en griepvaccin belangrijk voor mensen met de ziekte van Wegener

Betere medicijnen, vaccinatie tegen griep en het voorkomen van trombose zijn van belang voor patiënten met de ziekte van Wegener. Het nieuwe medicijn mycofenolzuur lijkt effectief bij de behandeling van de ziekte. Bij op één na alle van 32 patiënten kwam de ziekte tot rust. Dit resultaat rechtvaardigde een grote, door het UMCG gecoördineerde, studie naar het nut van het medicijn bij de ziekte van Wegener. Mogelijk kan mycofenolzuur uiteindelijk de met vaak ernstige bijwerkingen gepaard gaande conventionele behandeling vervangen. Dit ontdekte internist-nefroloog Patricia Stassen tijdens haar onderzoek naar de ziekte van Wegener in het UMCG.

Mensen met de ziekte van Wegener die zich tegen griep laten vaccineren krijgen zeker niet meer, wellicht zelfs minder vaak een opvlamming van hun ziekte. Voorkomen van griep bij deze vatbare patiënten is belangrijk en is dus veilig. Bovendien blijkt dat trombose tijdens de actieve fase van de ziekte twintig keer zo vaak voorkomt als bij gezonde mensen. Zeker als de patiënten bedlegerig zijn lijkt preventie op zijn plaats. Behalve de bovengenoemde onderwerpen onderzocht Stassen ook enkele genetische aspecten van de ziekte.

Patricia Stassen (Amsterdam, 1970) studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde haar opleiding tot internist en nefroloog in het UMCG en het Twenteborg ziekenhuis in Almelo. Momenteel werkt ze als internist en nefroloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Ze promoveert op 10 september 2008 op haar onderzoek getiteld: “ANCA-associated vasculitis. Triggers and treatment.” ANCA-geassocieerde vasculitis is een groep van auto-immuunziekten waaronder de ziekte van Wegener. Bij deze ziekten raken de kleine bloedvaten beschadigd waardoor schade in het keel-, neus- en oorgebied, de longen, nieren, gewrichten en de huid optreedt. /JW

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37