Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

10 september 2008

Promotie: mw. P.M. Stassen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe behandeling en griepvaccin belangrijk voor mensen met de ziekte van Wegener

Betere medicijnen, vaccinatie tegen griep en het voorkomen van trombose zijn van belang voor patiënten met de ziekte van Wegener. Het nieuwe medicijn mycofenolzuur lijkt effectief bij de behandeling van de ziekte. Bij op één na alle van 32 patiënten kwam de ziekte tot rust. Dit resultaat rechtvaardigde een grote, door het UMCG gecoördineerde, studie naar het nut van het medicijn bij de ziekte van Wegener. Mogelijk kan mycofenolzuur uiteindelijk de met vaak ernstige bijwerkingen gepaard gaande conventionele behandeling vervangen. Dit ontdekte internist-nefroloog Patricia Stassen tijdens haar onderzoek naar de ziekte van Wegener in het UMCG.

Mensen met de ziekte van Wegener die zich tegen griep laten vaccineren krijgen zeker niet meer, wellicht zelfs minder vaak een opvlamming van hun ziekte. Voorkomen van griep bij deze vatbare patiënten is belangrijk en is dus veilig. Bovendien blijkt dat trombose tijdens de actieve fase van de ziekte twintig keer zo vaak voorkomt als bij gezonde mensen. Zeker als de patiënten bedlegerig zijn lijkt preventie op zijn plaats. Behalve de bovengenoemde onderwerpen onderzocht Stassen ook enkele genetische aspecten van de ziekte.

 

Patricia Stassen (Amsterdam, 1970) studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde haar opleiding tot internist en nefroloog in het UMCG en het Twenteborg ziekenhuis in Almelo. Momenteel werkt ze als internist en nefroloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Ze promoveert op 10 september 2008 op haar onderzoek getiteld: “ANCA-associated vasculitis. Triggers and treatment.” ANCA-geassocieerde vasculitis is een groep van auto-immuunziekten waaronder de ziekte van Wegener. Bij deze ziekten raken de kleine bloedvaten beschadigd waardoor schade in het keel-, neus- en oorgebied, de longen, nieren, gewrichten en de huid optreedt. /JW

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.