Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

High frequency relaxation kinetics in metal and high Tc superconductor nanocontacts

08 september 2008

Promotie: mw. I. Kulyk, 1 6.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: High frequency relaxation kinetics in metal and high Tc superconductor nanocontacts

Promotor(s): prof.dr. P. Rudolf, prof.dr. I. Yanson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Hoge frequentie relaxatie kinetiek in metalen en supergeleidende nanocontacten

Het bijzondere van nanowetenschap is dat op nanoschaal de eigenschappen van het materiaal verschillen van die van het bulkmateriaal. Omdat de afmetingen van een nanostructuur veel kleiner zijn spelen kwantumeffecten een belangrijke rol. In zijn proefschrift beschrijft Illya Kulyk onderzoek waarin punt-contact spectroscopie wordt gebruikt om de wisselwerking tussen elektronen en trillingen van atomen (fononen) in geleidende materiaalen te bestuderen.

Bijzondere aandacht schenkt hij aan hoe de elektronen ingevangen worden door het rooster in de semimetal Sb, het breken van Cooper paren in een supergeleider na een initiële fotonabsorptie, en de absorptie van fononen door elektronen. De experimentele methode bestaat in het maken van een nanocontact met een diameter van 10 tot 100 nm tussen twee elektroden. Als dit nanocontact in vloeibaare helium wordt gehouden, kan daarin een enorme stroomdichtheid van 109 cm2 gecreëerd worden. Het contact wordt dan een instrument om de kwantumeigenschappen van elektronen en trillingen te meten. Wij hebben deze methode ook verder ontwikkeld naar hoge frequentie punt-contact spectroscopie om met een verbeterde spectrale resolutie de relaxatieprocessen in hoge temperatuur supergeleidende keramieken te kunnen bestuderen.  Deze nieuwe methode gebruikt de modulatie van de stroom met frequenties van akoestische golven tot het optische bereik. Het nanocontact wordt in een microgolfgeleider geplaatst of in een optische lichtgeleider voor bestraling met infrarood of zichtbaar licht. Wij konden experimenteel vaststellen bij welke frequentie (GHz bereik) de genereerde fononen die elektronen niet meer beïnvloeden. De gepresenteerde resultaten zijn niet alleen belangrijk voor de fundamentele fysica maar ook uit praktisch oogpunt interessant voor de ontwikkeling van nano- en microelektronica.

 

Illya Kulyl (Rusland, 1961) studeerde natuurkunde aan de Kharkov State University (Oekraïne). Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...