Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the mobility of biomolecules: a fluorescence microscopy approach

08 september 2008

Promotie: G. van den Bogaart, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the mobility of biomolecules: a fluorescence microscopy approach

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe technieken helpen microbiologisch onderzoek vooruit

Geert van den Bogaart beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling en toepassing van verschillende fluorescentie-spectroscopie technieken. Met deze technieken was het mogelijk de diffusiesnelheid te meten van eiwitten in cellen en lipiden in celmembranen. Zodoende verkreeg Van den Bogaart informatie over de precieze invloed op diffusie van moleculaire interacties en van hoge macromolecuul dichtheden (crowding effecten). Zijn ontdekking dat bepaalde eiwitten in de celmembraan 0,000003 mm grote tunnels vormen waar kleine eiwitten doorheen kunnen, heeft wellicht toepassingsmogelijkheden in bijvoorbeeld nieuwe toedieningsvormen van medicijnen.

Van den Bogaart ontwikkelde een techniek om diffusie door membraankanalen te meten. Hierdoor verkreeg hij belangrijke inzichten in het pore-vormende mechanisme van kanaaleiwitten en antimicrobiële peptiden. Zo helderde hij het anti-bacteriële mechanisme op van melittine, het verreweg grootste bestanddeel van bijengif. Melittine is een potentieel nieuw antibioticum, omdat het bacteriecellen lek maakt en doodt.

Ook ontdekte hij dat de diffusie van vetmoleculen in de celmembraan sterk afhangt van de aanwezigheid van suikermoleculen. De interactie tussen vetmoleculen en suikermoleculen is belangrijk voor o.a. het invriezen en drogen van voedsel, zaden, spermacellen, etc.

Het meten van de diffusiesnelheid van eiwitten in bacteriecellen helpt hun hoge groeisnelheid te verklaren: zo deelt de ziekteverwekkende darmbacterie E. coli iedere 20 minuten.

Ten slotte beschrijft Van den Bogaart in zijn proefschrift de ontdekking van een nieuw mechanisme voor gelokaliseerde productie van eiwitten tijdens de celdeling. Dit helpt te begrijpen hoe de ene cel een levercel wordt en de volgende een neushaarcel. Ook schept het inzicht in het vraagstuk waarom sommige cellen verkeerd delen en gevaarlijke kankercellen vormen.

 

Geert van den Bogaart (Utrecht, 1980) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij zijn promotieonderzoek deed bij de vakgroep Enzymologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...