Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

String effective actions, dualities and generatiny solutions

05 september 2008

Promotie: W. Chemissany, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: String effective actions, dualities and generatiny solutions

Promotor(s): prof.dr. M. de Roo

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Dit proefschrift omvat in het algemeen twee verschillende onderwerpen: de snaar effectieve acties en de geodetische beweging van braanoplossingen. Het hoofdthema van het eerste onderwerp, de snaar effectieve acties, is de constructie van de abelse D-braan effectieve actie. In de limiet van constante veldsterkten staat deze actie bekend als de Born-Infeld actie. In dit proefschrift stellen we een nieuwe methode voor om de vierdimensionale D-braan effectieve actie in te perken en passen dit toe op het abelse geval met afgeleide correcties.  

De methode is gebaseerd op de electromagnetische dualiteitsinvariantie. We tonen aan dat de zelfdualiteitsvereiste enkel de afgeleide correcties op de Born-Infeld theorie inperkt, maar deze niet vastlegt. In het tweede onderwerp van dit proefschrift beschouwen we geodetische beweging op de symmetrische moduliruimten welke ontstaan bij tijdachtige en ruimtelijke reducties van (super)zwaartekrachtstheorieëen. De geodeten corresponderen met achtereenvolgens tijdachtige en ruimtelijke p-braanoplossingen wanneer deze omhoog worden geheven over een p-dimensionale vlakke ruimte. In het bijzonder beschouwen we het probleem van het construeren van de minimale genererende oplossing: een geodeet met het minimale aantal vrije parameters zodat alle andere geodeten worden gegenereerd door isometrieën G. Op deze manier vinden we de meest algemene fluxloze Sp-braanoplossing van Einstein zwaartekracht met (gedeformeerd) wereldvolume via de reductie over een Euclidische torus. In het geval dat we over een Lorentziaanse torus reduceren, wordt de doelruimte een pseudo- Riemannse G=H* met H* een niet-compacte reele vorm. Daarmee worden de geodetische oplossingen gelabeld door het teken van de snelheid ||v||2 . We leiden de genererende oplossing voor cosets GL(r + s)=SO(r, s) af en geven de Einstein vacuum oplossingen die kunnen worden verkregen middels het openen van een SL(n, R)=SO(n - 1, 1) stationaire (¡1)-braanoplossing.

 

Wissam Chemissany (Libanon, 1976) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling theoretische natuurkunde van de RUG. Chemssany gaat door als postdoc aan de de University of Lethbridge (Canada).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats

  Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers...

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.