Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bone disease before and after liver transplantation

03 september 2008

Promotie: M.J.M. Guichelaar, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bone disease before and after liver transplantation

Promotor(s): prof.dr. M.J.H. Slooff, prof.dr. J.E. Hay, prof.dr. R.A.F. Krom

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Meer duidelijkheid over botontkalking voor en na levertransplantatie

Osteoporose (botontkalking) en botbreuken zijn bekende complicaties van chronische leverziektes. De meeste problemen treden op bij patiënten met galwegobstructie (cholestase). Na de benodigde levertransplantatie verliezen de patiënten nog meer botmassa, onder andere ten gevolge van hoge doseringen prednison. UMCG-onderzoeker Maureen Guichelaar onderzocht het voorkomen, de oorzaken en risicofactoren van botziekten bij 360 Amerikaanse patiënten met galwegobstructie voor en na levertransplantatie.

Het onderzoek toont aan dat patiënten met eindstadium levercirrose afwijkingen hebben in botmetabolisme. Guichelaar bracht de afwijkingen nauwgezet in kaart aan de hand van analyse van botbiopten voor en na levertransplantatie. Daarnaast onderzocht zij het verloop van de botmassa en de hoeveelheid botbreuken. De eerste vier maanden na levertransplantatie neemt de botmassa snel af, en stijgt het aantal botbreuken navenant. Vanaf vier maanden na de transplantatie treedt een verbetering van het botmetabolisme op, wat leidt tot een stijging van de botmassa.

Ook onderzocht Guichelaar risicofactoren voor veranderingen in botmetabolisme, botmassa, botfracturen. De resultaten van het onderzoek zijn met name van belang voor hepatologen, MDL-artsen, en transplantatiechirurgen.

 

Maureen Guichelaar (Oldenzaal, 1977) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling levertransplantatie van de Mayo Clinic, Rochester (VS). Ze is in opleiding tot Maag- Darm- Leverarts in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Bone disease before and after liver transplantation”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws