Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bone disease before and after liver transplantation

03 september 2008

Promotie: M.J.M. Guichelaar, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bone disease before and after liver transplantation

Promotor(s): prof.dr. M.J.H. Slooff, prof.dr. J.E. Hay, prof.dr. R.A.F. Krom

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Meer duidelijkheid over botontkalking voor en na levertransplantatie

Osteoporose (botontkalking) en botbreuken zijn bekende complicaties van chronische leverziektes. De meeste problemen treden op bij patiënten met galwegobstructie (cholestase). Na de benodigde levertransplantatie verliezen de patiënten nog meer botmassa, onder andere ten gevolge van hoge doseringen prednison. UMCG-onderzoeker Maureen Guichelaar onderzocht het voorkomen, de oorzaken en risicofactoren van botziekten bij 360 Amerikaanse patiënten met galwegobstructie voor en na levertransplantatie.

Het onderzoek toont aan dat patiënten met eindstadium levercirrose afwijkingen hebben in botmetabolisme. Guichelaar bracht de afwijkingen nauwgezet in kaart aan de hand van analyse van botbiopten voor en na levertransplantatie. Daarnaast onderzocht zij het verloop van de botmassa en de hoeveelheid botbreuken. De eerste vier maanden na levertransplantatie neemt de botmassa snel af, en stijgt het aantal botbreuken navenant. Vanaf vier maanden na de transplantatie treedt een verbetering van het botmetabolisme op, wat leidt tot een stijging van de botmassa.

Ook onderzocht Guichelaar risicofactoren voor veranderingen in botmetabolisme, botmassa, botfracturen. De resultaten van het onderzoek zijn met name van belang voor hepatologen, MDL-artsen, en transplantatiechirurgen.

 

Maureen Guichelaar (Oldenzaal, 1977) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling levertransplantatie van de Mayo Clinic, Rochester (VS). Ze is in opleiding tot Maag- Darm- Leverarts in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Bone disease before and after liver transplantation”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...