Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lezing Nobelprijswinnaar Natuurkunde Frank Wilczek

26 september 2008

Op dinsdagavond 7 oktober 2008 houdt de Amerikaanse natuurkundige Frank Wilczek een lezing getiteld “Anticipating a New Golden Age”. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (aanvang: 20.00 uur) en richt zich behalve op de geïnteresseerde leek ook op scholieren uit het voortgezet onderwijs.

Wilczek is verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 2004 kreeg hij met twee anderen de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn baanbrekend onderzoek naar de ultieme bouwstenen van de materie: de quarks. In zijn onderzoek, op de grensvlakken van de wiskunde  en de natuurkunde, maakte hij de koppeling tussen het gedrag van quarks en de fundamentele krachten in de natuurkunde.

Wilczek geeft ook de eerste lezing in een nieuwe, jaarlijks terugkerende collegereeks die het centrum voor theoretische natuurkunde van de RUG start voor gevorderde studenten theoretische natuurkunde. De serie, vernoemd naar de wiskundige, astronoom, kosmoloog en natuurkundige Willem de Sitter (1872-1934), staat open voor studenten en medewerkers van de universiteiten en onderzoeksinstellingen uit Nederland. De lezingen starten op 2 oktober. Rector magnificus Frans Zwarts verricht de start van de serie.
 
Willem de Sitter
De serie is vernoemd naar Willem de Sitter. Na zijn studie wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen werd hij assistent van de beroemde Groningse sterrenkundige Jacobus Kapteyn, bij wie hij in 1901 promoveerde. Later werd De Sitter hoogleraar in Leiden en directeur van de Leidse sterrenwacht.

Een  belangrijke bijdrage van De Sitter was de beschrijving van de astronomische gevolgen van de Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein. Het werk van De Sitter inspireerde de Engelse astronoom Eddington tot de zonsverduistering expeditie in 1919 om de afbuiging van licht door de zon waar te nemen, om zo de theorie van Einstein te bewijzen. Kort voor zijn dood publiceerde De Sitter samen met Einstein het eerste artikel over grote hoeveelheid niet-stralende materie, die vandaag de dag donkere materie wordt genoemd en nog steeds object van studie is.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...