Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bent u een goed verstaander?

24 september 2008

Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie, lanceert op maandag 29 september om 16.15 uur tijdens haar oratie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de interactieve website “Bent u een goed verstaander?”  ( www.rug.nl/goedverstaander ). Op deze website, die Hendriks met collega-wetenschappers uit Nijmegen en Utrecht ontwikkelde, kan iedereen experimenteren met taal.

 

Een goed verstaander ... maakt dit spreekwoord moeiteloos af. Meestal is een half woord al voldoende om te begrijpen wat er gezegd wordt. Begrijpen en verstaan doen we dagelijks ontelbare keren zonder daar verder bij stil te staan. Het grootste deel van de tijd gaat dit goed. En dat terwijl er zoveel mis kan gaan. Deze interactieve website maakt de bezoeker hiervan bewust en zet diens hersenen keer op keer voor het blok. Hij zal ervaren dat computers en kinderen (nog) niet zulke goede verstaanders zijn en hij kan ook deelnemen aan een wetenschappelijk taalexperiment. En wie het aandurft, onderwerpt zichzelf aan de uitdagende taalquiz en ontdekt of hijzelf aan een half woord genoeg heeft.

Interactief: van filmpjes tot experiment

De website bestaat uit verschillende onderdelen: er is een computerprogramma dat probeert om een bericht van de websitebezoeker te begrijpen, een filmpje over kindertaal en zelfs een taalexperiment. Men kan zich beschikbaar stellen voor de wetenschap en hieraan deelnemen! Bij de quiz kan iedereen zijn vaardigheden testen in het begrijpen van taal. Een filmpje demonstreert hoe hersenen taal verwerken.

Voor wie?

De website is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in taal en begrijpen, bijvoorbeeld scholieren die bezig zijn met hun profielwerkstuk, studenten en docenten aan talenopleidingen, liefhebbers van taal, mensen die beroepshalve veel met taal te maken hebben, en verder iedereen die meer wil weten over hoe taal werkt.

Achtergrond

Deze interactieve website is ontwikkeld door prof.dr. Petra Hendriks (Rijksuniversiteit Groningen), prof.dr. Helen de Hoop (Radboud Universiteit Nijmegen) en prof.dr. Henriëtte de Swart (Universiteit Utrecht) als publieksactiviteit ter afsluiting van het door NWO gefinancierde onderzoeksproject “Conflicts in Interpretation”. Eerder waren onderdelen van de website als tentoonstelling te zien in het Universiteitsmuseum Utrecht en het Universiteitsmuseum Groningen. De tentoonstelling trok enkele duizenden bezoekers.

 

Contact

Prof.dr. Petra Hendriks, 050 363 5863, b.g.g 050 363 5858, mail: p.hendriks@rug.nl

Zie ook AdamsAppel

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...