Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bent u een goed verstaander?

24 september 2008

Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie, lanceert op maandag 29 september om 16.15 uur tijdens haar oratie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de interactieve website “Bent u een goed verstaander?”  ( www.rug.nl/goedverstaander ). Op deze website, die Hendriks met collega-wetenschappers uit Nijmegen en Utrecht ontwikkelde, kan iedereen experimenteren met taal.

 

Een goed verstaander ... maakt dit spreekwoord moeiteloos af. Meestal is een half woord al voldoende om te begrijpen wat er gezegd wordt. Begrijpen en verstaan doen we dagelijks ontelbare keren zonder daar verder bij stil te staan. Het grootste deel van de tijd gaat dit goed. En dat terwijl er zoveel mis kan gaan. Deze interactieve website maakt de bezoeker hiervan bewust en zet diens hersenen keer op keer voor het blok. Hij zal ervaren dat computers en kinderen (nog) niet zulke goede verstaanders zijn en hij kan ook deelnemen aan een wetenschappelijk taalexperiment. En wie het aandurft, onderwerpt zichzelf aan de uitdagende taalquiz en ontdekt of hijzelf aan een half woord genoeg heeft.

Interactief: van filmpjes tot experiment

De website bestaat uit verschillende onderdelen: er is een computerprogramma dat probeert om een bericht van de websitebezoeker te begrijpen, een filmpje over kindertaal en zelfs een taalexperiment. Men kan zich beschikbaar stellen voor de wetenschap en hieraan deelnemen! Bij de quiz kan iedereen zijn vaardigheden testen in het begrijpen van taal. Een filmpje demonstreert hoe hersenen taal verwerken.

Voor wie?

De website is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in taal en begrijpen, bijvoorbeeld scholieren die bezig zijn met hun profielwerkstuk, studenten en docenten aan talenopleidingen, liefhebbers van taal, mensen die beroepshalve veel met taal te maken hebben, en verder iedereen die meer wil weten over hoe taal werkt.

Achtergrond

Deze interactieve website is ontwikkeld door prof.dr. Petra Hendriks (Rijksuniversiteit Groningen), prof.dr. Helen de Hoop (Radboud Universiteit Nijmegen) en prof.dr. Henriëtte de Swart (Universiteit Utrecht) als publieksactiviteit ter afsluiting van het door NWO gefinancierde onderzoeksproject “Conflicts in Interpretation”. Eerder waren onderdelen van de website als tentoonstelling te zien in het Universiteitsmuseum Utrecht en het Universiteitsmuseum Groningen. De tentoonstelling trok enkele duizenden bezoekers.

 

Contact

Prof.dr. Petra Hendriks, 050 363 5863, b.g.g 050 363 5858, mail: p.hendriks@rug.nl

Zie ook AdamsAppel

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws