Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Project ‘Sonttol-registers online’ van start

08 september 2008

Het project ‘Sonttol-registers online’ gaat maandag 15 september 2008 van start. In het project gaan een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar een elektronische database aanleggen met alle gegevens van de Sonttolregisters. Bij de officiële start van het project is onder meer Gerard Kramer, de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, aanwezig.

 

De registers van de tolheffing bij de Sont behoren tot de bekendste en belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. Ze zijn de administratieve neerslag van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze bevatten gegevens over 1,7 miljoen doorvaarten tussen 1497 en 1857: namen van schippers, hun woonplaats, de haven van vertrek, de lading en de bestemming. De helft van de Sont-schippers waren Nederlanders.  

Registers voor iedereen toegankelijk

De originele Sonttol-registers worden bewaard in het Rijksarchief in Kopenhagen. Door de enorme hoeveelheid gegevens die zij bevatten, zijn zij een moeilijk te raadplegen bron. Dankzij de database die nu wordt gemaakt, verandert dit: alle informatie wordt voor iedereen toegankelijk en de registers kunnen eindelijk in hun volle omvang worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.  

Onderzoek naar Friese koopvaardij

Het is de bedoeling om op grond van deze gegevens een onderzoeksproject op te starten naar de geschiedenis van de Friese koopvaardij in de 17e en 18e eeuw. Over deze omvangrijke bedrijfstak, die zich hoofdzakelijk afspeelde in de havenplaatsen aan de Zuiderzee, is tot nu toe niet veel bekend. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlandse Sont-schippers de Friezen in de meerderheid.  

Grote subsidie

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal particuliere Friese fondsen. De totale begroting bedraagt bijna 1,7 miljoen. Het project heeft een looptijd van 2,5 jaar en zal in 2011 zijn voltooid.  

Meer informatie 

- Jan Willem Veluwenkamp, RUG, tel. 050 - 363 68 33, j.w.veluwenkamp@rug.nl

- Siem van der Woude, Tresoar, tel. 058 - 789 07 55, siem.vanderwoude@tresoar.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....