Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Project ‘Sonttol-registers online’ van start

08 september 2008

Het project ‘Sonttol-registers online’ gaat maandag 15 september 2008 van start. In het project gaan een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar een elektronische database aanleggen met alle gegevens van de Sonttolregisters. Bij de officiële start van het project is onder meer Gerard Kramer, de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, aanwezig.

 

De registers van de tolheffing bij de Sont behoren tot de bekendste en belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. Ze zijn de administratieve neerslag van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze bevatten gegevens over 1,7 miljoen doorvaarten tussen 1497 en 1857: namen van schippers, hun woonplaats, de haven van vertrek, de lading en de bestemming. De helft van de Sont-schippers waren Nederlanders.  

Registers voor iedereen toegankelijk

De originele Sonttol-registers worden bewaard in het Rijksarchief in Kopenhagen. Door de enorme hoeveelheid gegevens die zij bevatten, zijn zij een moeilijk te raadplegen bron. Dankzij de database die nu wordt gemaakt, verandert dit: alle informatie wordt voor iedereen toegankelijk en de registers kunnen eindelijk in hun volle omvang worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.  

Onderzoek naar Friese koopvaardij

Het is de bedoeling om op grond van deze gegevens een onderzoeksproject op te starten naar de geschiedenis van de Friese koopvaardij in de 17e en 18e eeuw. Over deze omvangrijke bedrijfstak, die zich hoofdzakelijk afspeelde in de havenplaatsen aan de Zuiderzee, is tot nu toe niet veel bekend. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlandse Sont-schippers de Friezen in de meerderheid.  

Grote subsidie

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal particuliere Friese fondsen. De totale begroting bedraagt bijna 1,7 miljoen. Het project heeft een looptijd van 2,5 jaar en zal in 2011 zijn voltooid.  

Meer informatie 

- Jan Willem Veluwenkamp, RUG, tel. 050 - 363 68 33, j.w.veluwenkamp@rug.nl

- Siem van der Woude, Tresoar, tel. 058 - 789 07 55, siem.vanderwoude@tresoar.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...