Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Project ‘Sonttol-registers online’ van start

08 september 2008

Het project ‘Sonttol-registers online’ gaat maandag 15 september 2008 van start. In het project gaan een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar een elektronische database aanleggen met alle gegevens van de Sonttolregisters. Bij de officiële start van het project is onder meer Gerard Kramer, de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, aanwezig.

 

De registers van de tolheffing bij de Sont behoren tot de bekendste en belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. Ze zijn de administratieve neerslag van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze bevatten gegevens over 1,7 miljoen doorvaarten tussen 1497 en 1857: namen van schippers, hun woonplaats, de haven van vertrek, de lading en de bestemming. De helft van de Sont-schippers waren Nederlanders.  

Registers voor iedereen toegankelijk

De originele Sonttol-registers worden bewaard in het Rijksarchief in Kopenhagen. Door de enorme hoeveelheid gegevens die zij bevatten, zijn zij een moeilijk te raadplegen bron. Dankzij de database die nu wordt gemaakt, verandert dit: alle informatie wordt voor iedereen toegankelijk en de registers kunnen eindelijk in hun volle omvang worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.  

Onderzoek naar Friese koopvaardij

Het is de bedoeling om op grond van deze gegevens een onderzoeksproject op te starten naar de geschiedenis van de Friese koopvaardij in de 17e en 18e eeuw. Over deze omvangrijke bedrijfstak, die zich hoofdzakelijk afspeelde in de havenplaatsen aan de Zuiderzee, is tot nu toe niet veel bekend. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlandse Sont-schippers de Friezen in de meerderheid.  

Grote subsidie

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal particuliere Friese fondsen. De totale begroting bedraagt bijna 1,7 miljoen. Het project heeft een looptijd van 2,5 jaar en zal in 2011 zijn voltooid.  

Meer informatie 

- Jan Willem Veluwenkamp, RUG, tel. 050 - 363 68 33, j.w.veluwenkamp@rug.nl

- Siem van der Woude, Tresoar, tel. 058 - 789 07 55, siem.vanderwoude@tresoar.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...