Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Project ‘Sonttol-registers online’ van start

08 september 2008

Het project ‘Sonttol-registers online’ gaat maandag 15 september 2008 van start. In het project gaan een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar een elektronische database aanleggen met alle gegevens van de Sonttolregisters. Bij de officiële start van het project is onder meer Gerard Kramer, de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, aanwezig.

 

De registers van de tolheffing bij de Sont behoren tot de bekendste en belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. Ze zijn de administratieve neerslag van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze bevatten gegevens over 1,7 miljoen doorvaarten tussen 1497 en 1857: namen van schippers, hun woonplaats, de haven van vertrek, de lading en de bestemming. De helft van de Sont-schippers waren Nederlanders.  

Registers voor iedereen toegankelijk

De originele Sonttol-registers worden bewaard in het Rijksarchief in Kopenhagen. Door de enorme hoeveelheid gegevens die zij bevatten, zijn zij een moeilijk te raadplegen bron. Dankzij de database die nu wordt gemaakt, verandert dit: alle informatie wordt voor iedereen toegankelijk en de registers kunnen eindelijk in hun volle omvang worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.  

Onderzoek naar Friese koopvaardij

Het is de bedoeling om op grond van deze gegevens een onderzoeksproject op te starten naar de geschiedenis van de Friese koopvaardij in de 17e en 18e eeuw. Over deze omvangrijke bedrijfstak, die zich hoofdzakelijk afspeelde in de havenplaatsen aan de Zuiderzee, is tot nu toe niet veel bekend. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlandse Sont-schippers de Friezen in de meerderheid.  

Grote subsidie

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal particuliere Friese fondsen. De totale begroting bedraagt bijna 1,7 miljoen. Het project heeft een looptijd van 2,5 jaar en zal in 2011 zijn voltooid.  

Meer informatie 

- Jan Willem Veluwenkamp, RUG, tel. 050 - 363 68 33, j.w.veluwenkamp@rug.nl

- Siem van der Woude, Tresoar, tel. 058 - 789 07 55, siem.vanderwoude@tresoar.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...