Huisdichter wil de lezer raken

26 augustus 2008

Machteld Brands (22), tweedejaars student taalwetenschap, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2008-2009. Met haar gedicht ‘Dagje UB’, waarin ze beschrijft hoe het leven van UB-medewerkers en studenten elkaar raken, wist ze de jury te overtuigen. De jury prees haar originaliteit, humor, spiritualiteit en de mooie, lichte toon van haar gedichten. Komend studiejaar geeft de nieuwe huisdichter haar poëtisch commentaar op universiteit en studentenleven in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG.

De nieuwe huisdichter wil met haar gedichten een herkenbare sfeer neerzetten en het gevoel van de lezer raken. In haar strak gestructureerde gedichten werkt ze vaak toe naar een pointe, die de lezer aan het denken zet en verrast. Poëzie is voor haar het leven vanaf een afstandje beschouwen en een vorm van bezinning op grote en kleine levensvragen. De jury (hoogleraar geschiedenis Doeko Bosscher, dichter des vaderlands Driek van Wissen, UK-studentredacteur Dorien Vrieling en de huidige huisdichter Menno de Block) prijst de sterke opbouw van haar gedichten en haar prachtige pointes: “De kracht zit in het einde van haar gedichten.”

Machteld Brands is een beginnend dichter die nog geen publicaties op haar naam heeft staan.  Voor haar is het huisdichterschap een sprong in het diepe. Na een stilte van drie jaar begon ze afgelopen voorjaar weer met dichten, met als doel: huisdichter van de RUG worden. Daarin is ze volgens de jury glansrijk geslaagd. Bij de opening van het Academisch Jaar op maandag 1 september wordt zij officieel benoemd en zal ze het winnende gedicht ‘Dagje UB’ voordragen in de Aula van de Universiteit. Dit wordt haar eerste publieke optreden als dichter.

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de Rector Magnificus prof.dr. Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Het is voor de negende keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Student algemene taalwetenschap Machteld Brands is de opvolger van student bedrijfskunde Menno de Block. Eerdere RUG-huisdichters zijn Ruth Koops van ’t Jagt, Jurre van de Berg, Veerle Vroon, Annelieke van Mens, Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee en Petra Else Jekel.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27