Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Student centraal bij opening Academisch Jaar in Groningen

27 augustus 2008

Bij de opening van het Academisch Jaar staat bij de Rijksuniversiteit Groningen de student centraal. Naast de officiële openingsrede door Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts houden onder meer een Duitse en een Nederlandse student een toespraak. Na het officiële deel in de aula van het Academiegebouw brengen studenten op het Academieplein met de Rector Magnificus een toost uit op een succesvol studiejaar.

Behalve de rede door Rector Magnificus prof.dr. Zwarts houden in de Aula een Duitse en een Nederlandse student een toespraak en is er een voordracht door de student-huisdichter van het komend collegejaar. Daarnaast wordt tijdens het officiële programma de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten uitgereikt aan prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden. Bijzonder is ook de herintroductie van de pedellenbaret.

Toost met de rector

Na de plechtigheden in de Aula is er op het Academieplein een openbaar programma voor en door studenten. Studenten brengen op het Academieplein met de rector een toost uit op een succesvol studiejaar. Vervolgens zijn er tot in de avond optredens van dj’s en diverse artiesten, waaronder Ellen ten Damme.
De toost is een oude traditie die verloren was gegaan, maar twee jaar terug in ere is hersteld. Het idee daarvoor ontstond tijdens een uitwisselingsbezoek aan de universiteit van Uppsala waar de opening van het studiejaar groots wordt gevierd. Voor de Tweede Wereldoorlog had Groningen een soortgelijk evenement, waarin studentenverenigingen met vlaggen en banieren in optocht naar het Academiegebouw liepen.

Programma

Maandag 1 september 2008, vanaf 16.00 uur. Buitenprogramma vanaf 17.15 uur

Opening Academisch Jaar in de Aula van het Academiegebouw

 • Rede door prof.dr.F. Zwarts, Rector Magnificus
 • Toespraak mw. A.C Uphaus, masterstudent psychologie, en mw. D. Boesveld, bachelorstudent internationale betrekkingen en internationale organisatie, lid van de Universiteitsraad.
 • Uitreiking van de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten aan  prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden.

Het buitenprogramma start rond 17.15 uur met muziek, de speeches en de toost op het bordes zijn om 17.50 uur.

mms://wmvideo.service.rug.nl/corporate/20080901Openingacademischjaar.wmv

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 15:01

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...