Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Student centraal bij opening Academisch Jaar in Groningen

27 augustus 2008

Bij de opening van het Academisch Jaar staat bij de Rijksuniversiteit Groningen de student centraal. Naast de officiële openingsrede door Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts houden onder meer een Duitse en een Nederlandse student een toespraak. Na het officiële deel in de aula van het Academiegebouw brengen studenten op het Academieplein met de Rector Magnificus een toost uit op een succesvol studiejaar.

Behalve de rede door Rector Magnificus prof.dr. Zwarts houden in de Aula een Duitse en een Nederlandse student een toespraak en is er een voordracht door de student-huisdichter van het komend collegejaar. Daarnaast wordt tijdens het officiële programma de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten uitgereikt aan prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden. Bijzonder is ook de herintroductie van de pedellenbaret.

Toost met de rector

Na de plechtigheden in de Aula is er op het Academieplein een openbaar programma voor en door studenten. Studenten brengen op het Academieplein met de rector een toost uit op een succesvol studiejaar. Vervolgens zijn er tot in de avond optredens van dj’s en diverse artiesten, waaronder Ellen ten Damme.
De toost is een oude traditie die verloren was gegaan, maar twee jaar terug in ere is hersteld. Het idee daarvoor ontstond tijdens een uitwisselingsbezoek aan de universiteit van Uppsala waar de opening van het studiejaar groots wordt gevierd. Voor de Tweede Wereldoorlog had Groningen een soortgelijk evenement, waarin studentenverenigingen met vlaggen en banieren in optocht naar het Academiegebouw liepen.

Programma

Maandag 1 september 2008, vanaf 16.00 uur. Buitenprogramma vanaf 17.15 uur

Opening Academisch Jaar in de Aula van het Academiegebouw

 • Rede door prof.dr.F. Zwarts, Rector Magnificus
 • Toespraak mw. A.C Uphaus, masterstudent psychologie, en mw. D. Boesveld, bachelorstudent internationale betrekkingen en internationale organisatie, lid van de Universiteitsraad.
 • Uitreiking van de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten aan  prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden.

Het buitenprogramma start rond 17.15 uur met muziek, de speeches en de toost op het bordes zijn om 17.50 uur.

mms://wmvideo.service.rug.nl/corporate/20080901Openingacademischjaar.wmv

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 15:01
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...