Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Welkomstceremonie voor buitenlandse studenten

25 augustus 2008

Op dinsdag 26 augustus 2008 zijn de Martinikerk en het Academiegebouw in Groningen gevuld met circa duizend nieuwe internationale studenten en promovendi, die in september hun studie of onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen beginnen. Zij worden officieel welkom geheten met toespraken, een lunch, een informatiemarkt, workshops, een borrel en diner. Verreweg de grootste groep wordt gevormd door Duitse studenten, waarvan een aanzienlijk deel de nieuwe Engelstalige bacheloropleiding Psychology gaat volgen.

Begin 2008 kwam de welkomstceremonie van de RUG bij een groot onderzoek onder buitenlandse studenten uit de bus als de beste van Nederland. Sprekers op de welkomstceremonie van dit jaar zijn onder meer drs. Jacq. Wallage, burgemeester van Groningen, prof.dr. Frans Zwarts, Rector Magnificus van de RUG, prof.dr. Gregory Ashworth, ‘ervaringsdeskundige’ als het gaat om kennismaking met Nederland, en dr. Jeanine Deen, die een college Dutch Culture verzorgt.

Ook op woensdag 27 augustus is er een programma, van meer praktische aard. Er zijn dan onder meer lezingen over gezondheidszorg in Nederland, en de studenten kunnen hulp krijgen bij administratieve kwesties.

Toenemende internationalisering

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van de internationale positionering. De RUG streeft ernaar over twee jaar minstens 3500 buitenlandse studenten te verwelkomen en in 2014 minstens 5000. Het aantal 'reguliere' buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met circa tien procent, naar 1144 in 2007. Daarbij komen nog de 778 studenten die hier kortere tijd zijn, in het kader van bijvoorbeeld een uitwisselingsprogramma. Tot slot waren er in 2007 529 buitenlandse promovendi in Groningen werkzaam. Een deel van de buitenlandse gasten arriveert overigens begin 2009.

Programma

dinsdag 26 augustus 2008

10.30 uur              Martinikerk open, muziek

11.00-11.45 uur    toespraken door o.m. prof.dr. Frans Zwarts, rector

                             magnificus  Rijksuniversiteit Groningen,

                             en drs. Jacq. Wallage,

                             burgemeester van Groningen

- vervolg programma in het Academiegebouw-

12.15-13.00 uur    lezing Dutch Culture

13.00-13.30 uur     lunch

13.30-16.30 uur     informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –     

                              verenigingen & faculteiten, en workshops over

                              studeren in  Groningen

16.30-19.00 uur    muziek, borrel en diner

 

woensdag 27 augustus 2008

09.00 – 14.00 uur  hulp bij administratieve kwesties en presentaties over

                              gezondheidszorg

Meer informatie

Jodien Houwers,050 - 363 54 67, j.d.houwers@rug.nl,

Serge Heldring, 050 - 363 53 74, s.heldring@rug.nl 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...