Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Koninklijke Onderscheiding voor Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar

22 augustus 2008

Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar ontvangt vrijdag 22 augustus 2008 een Koninklijke Onderscheiding. Dijkstra-Snijdelaar, momenteel medewerkster bij het Lustrumbureau van de universiteit, is zeer gedreven en toont een sterk maatschappelijk engagement. Dit kwam zeer duidelijk naar voren toen zij in 2000 de stichting Klaas Dijkstra Fonds oprichtte, vernoemd naar haar twee jaar daarvoor overleden echtgenoot. Klaas Dijkstra had een bloeiend fijnmechanisch bedrijf. Het vermogen uit de verkoop daarvan werd door Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar ondergebracht in de stichting. De stichting ondersteunt jonge kunstenaars en jonge gediplomeerden op het gebied van de fijnmechanica.

De stichting reikt onder meer jaarlijks de Klaas Dijkstra Academieprijs uit aan een eindexamenkandidaat van de Groningse beeldende kunstopleiding Academie Minerva. Daarnaast kunnen afstuderende kunstenaars van Academie Minerva een ondersteuning krijgen voor materiaal- of reiskosten. De Klaas Dijkstra Academieprijs is binnen de noordelijke kunstwereld een bewijs van erkenning en een aanmoediging om door te zetten. Met de prijs kunnen de kunstenaars hun eerste zelfstandige project bekostigen.

Klaas Dijkstra Fonds

Het Klaas Dijkstra Fonds ondersteunt tevens scholieren die afstuderen aan de opleiding fijnmechanische techniek van het Noorderpoortcollege Stadskanaal en reikt een prijs uit aan de scholier met het beste afstudeerwerkstuk van deze opleiding.

In 2007 is het Klaas Dijkstra Fonds begonnen met gesprekken met het Prins Claus Conservatorium over het subsidiëren van projecten op het gebied van de uitvoerende muziek. Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar niet alleen oprichter, maar tevens de spil in het bestuurlijke en uitvoerende werk van de stichting.

Vanuit haar eerdere werkkring bij Bureau Buitenland van de universiteit (1980-1988) heeft zij een grote betrokkenheid bij de problematiek in de derde wereld. Dat komt tot uiting door de ondersteuning vanuit het fonds voor het opknappen van een schoolgebouw in Bolivia en het aanschaffen van meubilair voor een dorpsschool in Ivoorkust.

Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar

Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar (Amsterdam, 1949) is in haar werk altijd sterk betrokken geweest bij het lot van mensen die niet gemakkelijk voor zichzelf opkomen. Dat zij een groot sociaal hart heeft kwam al tot uiting bij haar eerste baan bij de vakbond (het huidige FNV) en daarna bij haar werk bij de Rijksuniversiteit Groningen. Met grote toewijding werkte ze bij Bureau Buitenland in een tijd dat die afdeling zich vrijwel uitsluitend bezighield met projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Van 1988 tot 2007 heeft ze zich met een bijzonder grote gedrevenheid, accuratesse en professionaliteit ingezet als ambtelijk secretaris van de dienstraad, het medezeggenschapsorgaan van het Bureau van de Universiteit. Met haar sterke gevoel voor rechtvaardigheid stond zij steeds pal voor de belangen van de werknemers, zonder aanzien des persoons.

Uitreiking

Mevrouw S.A. Dijkstra-Snijdelaar wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze  krijgt de Koninklijke Onderscheiding vrijdag 22 augustus 2008 om 16.00 uur uitgereikt door loco-burgemeester E. Zwart van Bedum (waaronder haar woonplaats Noordwolde valt) tijdens de opening van de tentoonstelling ‘talented’. Het is een overzichtstentoonstelling van de 19 winnaars van de Klaas Dijkstra Academieprijs (autonome beeldende kunst), de Academie Minervaprijs vormgeving communicatie en de Academie Minervaprijs vormgeving ruimtelijk ontwerp. De tentoonstelling, georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Academie Minerva en de Stichting Klaas Dijkstra Fonds,wordt gehouden van 22 augustus tot 26 september in de expositieruimte van het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26, Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws