Tentoonstelling "talented": Jong talent dat zich ontplooit

19 augustus 2008

In het kader van het 210-jarig bestaan van de Academie Minerva organiseren de Rijksuniversiteit Groningen, Academie Minerva en de Stichting Klaas Dijkstra Fonds deze zomer de tentoonstelling “talented” met werk van de winnaars van de Klaas Dijkstra Academieprijs voor autonome beeldende kunst, de Academie Minervaprijs voor Vormgeving Communicatie en de Academie Minervaprijs voor Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp. De tentoonstelling wordt gehouden in de Expositieruimte van het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op de overzichtstentoonstelling van door het Klaas Dijkstra Fonds bekroond werk wordt het werk van 19 jonge, talentvolle kunstenaars in de schijnwerpers gezet.

Klaas Dijkstra Fonds

Het Klaas Dijkstra Fonds werd in 2000 opgericht door RUG-medewerkster, mw. Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar, ter nagedachtenis aan haar in 1998 overleden echtgenoot Klaas Dijkstra. Dijkstra had altijd grote belangstelling voor beginnende kunstenaars die het aandurven buiten de platgetreden paden te treden. Vanaf 2002 kent het fonds jaarlijks de Klaas Dijkstra Academieprijs toe aan een eindexamenkandidaat van Academie Minerva.

Stimulans

De tentoonstelling laat werk zien dat eigentijds en veelzijdig is en waarin nieuwe media goed vertegenwoordigd zijn. Maar “talented” geeft ook inzicht in hoe jonge kunstenaars zich na de kunstacademie ontwikkelen. Voor recente winnaars is die periode uiteraard kort, maar enkele eerdere laureaten hebben al flinke stappen gezet op het carrièrepad. Enkelen werken zelfstandig, anderen zijn in dienst getreden van ontwerpbureau’s. Voor allemaal geldt, dat ze het winnen van een prijs met eindexamenwerk als zeer stimulerend hebben ervaren. Ze investereerden het geld in apparatuur of materiaal en konden dankzij de prijs gemakkelijker opdrachten en stipendia binnenhalen.

De tentoonstelling wordt vrijdag 22 augustus 2008 om 16.00 uur geopend door drs. W.J. Knaap, kunsthistoricus aan Academie Minerva, en is van 22 augustus tot 26 september op weekdagen van 12.00 tot 18.00 uur open.

Noot voor de pers

Meer informatie: