Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tentoonstelling "talented": Jong talent dat zich ontplooit

19 augustus 2008

In het kader van het 210-jarig bestaan van de Academie Minerva organiseren de Rijksuniversiteit Groningen, Academie Minerva en de Stichting Klaas Dijkstra Fonds deze zomer de tentoonstelling “talented” met werk van de winnaars van de Klaas Dijkstra Academieprijs voor autonome beeldende kunst, de Academie Minervaprijs voor Vormgeving Communicatie en de Academie Minervaprijs voor Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp. De tentoonstelling wordt gehouden in de Expositieruimte van het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op de overzichtstentoonstelling van door het Klaas Dijkstra Fonds bekroond werk wordt het werk van 19 jonge, talentvolle kunstenaars in de schijnwerpers gezet.

Klaas Dijkstra Fonds

Het Klaas Dijkstra Fonds werd in 2000 opgericht door RUG-medewerkster, mw. Sjoeke Dijkstra-Snijdelaar, ter nagedachtenis aan haar in 1998 overleden echtgenoot Klaas Dijkstra. Dijkstra had altijd grote belangstelling voor beginnende kunstenaars die het aandurven buiten de platgetreden paden te treden. Vanaf 2002 kent het fonds jaarlijks de Klaas Dijkstra Academieprijs toe aan een eindexamenkandidaat van Academie Minerva.

Stimulans

De tentoonstelling laat werk zien dat eigentijds en veelzijdig is en waarin nieuwe media goed vertegenwoordigd zijn. Maar “talented” geeft ook inzicht in hoe jonge kunstenaars zich na de kunstacademie ontwikkelen. Voor recente winnaars is die periode uiteraard kort, maar enkele eerdere laureaten hebben al flinke stappen gezet op het carrièrepad. Enkelen werken zelfstandig, anderen zijn in dienst getreden van ontwerpbureau’s. Voor allemaal geldt, dat ze het winnen van een prijs met eindexamenwerk als zeer stimulerend hebben ervaren. Ze investereerden het geld in apparatuur of materiaal en konden dankzij de prijs gemakkelijker opdrachten en stipendia binnenhalen.

 

De tentoonstelling wordt vrijdag 22 augustus 2008 om 16.00 uur geopend door drs. W.J. Knaap, kunsthistoricus aan Academie Minerva, en is van 22 augustus tot 26 september op weekdagen van 12.00 tot 18.00 uur open.

Noot voor de pers

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.