Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Omvangrijke Europese onderzoekssubsidie voor Ben Feringa

04 augustus 2008

Prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een bijzonder prestigieuze onderzoekssubsidie van de European Research Counsil in de wacht gesleept. Feringa krijgt een ERC Advanced Grant van 2,2 miljoen euro voor het project ‘Molecular Motors - Controlling movement at the nanoscale’.

De Advanced Grant van de European Research Council (ERC) is een nieuw ingestelde Europese onderzoekssubsidie voor individuele onderzoekers. De hoogte van de beurzen varieert. De hoogste subsidie die in deze ronde werd toegekend, bedroeg 3,5 miljoen euro. De onderzoeksduur van de projecten is vijf jaar.

Nanomotoren

Doel van het onderzoek van Feringa is om met moleculaire rotatie- en translatiemotoren op nanoschaal beweging te bewerkstelligen en lading te transporteren. Daarbij is het vooral de uitdaging om nanomotoren te ontwerpen die een chemische brandstof, bijvoorbeeld glucose, gebruiken voor de voortstuwing. Dergelijk nanomotoren zouden dan in de bloedbaan medicijnen kunnen transporteren.

Eerste ronde

Bij de eerste oproep van de ERC Advanced Grant 2008 zijn in totaal 2167 voorstellen ingediend, waarvan zo’n honderd uit Nederland. De oproep is opgesplitst in drie rondes. Afgelopen week zijn de toekenningen van de eerste ronde voor Physical Sciences and Engineering bekendgemaakt. Van de Nederlandse voorstellen werden er negen gehonoreerd.

European Research Council

Het ERC programma Ideas is een prestigieus programma dat financiële ondersteuning biedt voor het uitvoeren van grensverleggend onderzoek. In scherpe competitie worden de beste wetenschappers geselecteerd. De ERC Advanced Grant is één van de twee subsidievormen van het programma ERC Ideas. De andere subsidie is de Starting Investigator Grant. In december 2007 kende het ERC aan de Groningse biochemica dr. Armagan Koçer een Starting Investigator Grant van anderhalf miljoen euro toe.

CV

Prof. dr. B.L. Feringa bekleedt aan de RUG de Jacobus van 't Hoff leerstoel voor moleculaire wetenschappen. In 2004 ontving hij een Spinoza-premie van de Nederlandse organisatie voor wetenscappelijk onderzoek NWO. De Spinoza-premie wordt beschouwd als de Nederlandse Nobelprijs. In voorjaar van 2008 werd Feringa door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) benoemd tot Akademiehoogleraar.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:04
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws