Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Windturbines veroorzaken meer hinder dan verwacht

06 augustus 2008

Het doel van het WINDFARMperception project was te onderzoeken wat de beleving is van inwoners in Nederland ten aanzien van de windturbines in hun omgeving. De focus lag op het voorkomen van geluidshinder en visuele hinder ten aanzien van windturbines in relatie met het geluidsniveau geproduceerd door deze turbines. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête en gedetaileerde berekeningen aan geluidsniveaus en visuele impact.

In Zweden zijn twee vergelijkbare studies uitgevoerd in 2000 en 2005, Het Nederlandse onderzoek is gedaan in 2007.  

Meer informatie volgt spoedig. Op dit moment is het mogelijk om de samenvatting van het rapport of het hele rapport (4 MB) te downloaden.  

Het WINDFARMperception project is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Universiteit van Göteborg, tot stand gekomen met financiering door de EU.  

De methode om de geluidsniveaus en de visuele maat van windturbines te berekenen is inmiddels geschikt gemaakt voor externe gebruikers en zal binnenkort vanaf deze site te downloaden zijn.

Windmolens in het landschap
Windmolens in het landschap
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...