Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Windturbines veroorzaken meer hinder dan verwacht

06 augustus 2008

Het doel van het WINDFARMperception project was te onderzoeken wat de beleving is van inwoners in Nederland ten aanzien van de windturbines in hun omgeving. De focus lag op het voorkomen van geluidshinder en visuele hinder ten aanzien van windturbines in relatie met het geluidsniveau geproduceerd door deze turbines. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête en gedetaileerde berekeningen aan geluidsniveaus en visuele impact.

In Zweden zijn twee vergelijkbare studies uitgevoerd in 2000 en 2005, Het Nederlandse onderzoek is gedaan in 2007.  

Meer informatie volgt spoedig. Op dit moment is het mogelijk om de samenvatting van het rapport of het hele rapport (4 MB) te downloaden.  

Het WINDFARMperception project is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Universiteit van Göteborg, tot stand gekomen met financiering door de EU.  

De methode om de geluidsniveaus en de visuele maat van windturbines te berekenen is inmiddels geschikt gemaakt voor externe gebruikers en zal binnenkort vanaf deze site te downloaden zijn.

Windmolens in het landschap
Windmolens in het landschap
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 05 februari 2019

  Master's programme in Nanoscience assessed as excellent for the 3rd time

  The Top Master's programme in Nanoscience has been assessed by an international peer review committee, organized by QANU, and their report has now been published and confirmed by the NVAO (Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders)...