Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Windturbines veroorzaken meer hinder dan verwacht

06 augustus 2008

Het doel van het WINDFARMperception project was te onderzoeken wat de beleving is van inwoners in Nederland ten aanzien van de windturbines in hun omgeving. De focus lag op het voorkomen van geluidshinder en visuele hinder ten aanzien van windturbines in relatie met het geluidsniveau geproduceerd door deze turbines. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête en gedetaileerde berekeningen aan geluidsniveaus en visuele impact.

In Zweden zijn twee vergelijkbare studies uitgevoerd in 2000 en 2005, Het Nederlandse onderzoek is gedaan in 2007.  

Meer informatie volgt spoedig. Op dit moment is het mogelijk om de samenvatting van het rapport of het hele rapport (4 MB) te downloaden.  

Het WINDFARMperception project is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Universiteit van Göteborg, tot stand gekomen met financiering door de EU.  

De methode om de geluidsniveaus en de visuele maat van windturbines te berekenen is inmiddels geschikt gemaakt voor externe gebruikers en zal binnenkort vanaf deze site te downloaden zijn.

Windmolens in het landschap
Windmolens in het landschap
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...

 • 27 juni 2018

  Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

  Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van...