Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Windturbines veroorzaken meer hinder dan verwacht

06 augustus 2008

Het doel van het WINDFARMperception project was te onderzoeken wat de beleving is van inwoners in Nederland ten aanzien van de windturbines in hun omgeving. De focus lag op het voorkomen van geluidshinder en visuele hinder ten aanzien van windturbines in relatie met het geluidsniveau geproduceerd door deze turbines. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête en gedetaileerde berekeningen aan geluidsniveaus en visuele impact.

In Zweden zijn twee vergelijkbare studies uitgevoerd in 2000 en 2005, Het Nederlandse onderzoek is gedaan in 2007.  

Meer informatie volgt spoedig. Op dit moment is het mogelijk om de samenvatting van het rapport of het hele rapport (4 MB) te downloaden.  

Het WINDFARMperception project is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Universiteit van Göteborg, tot stand gekomen met financiering door de EU.  

De methode om de geluidsniveaus en de visuele maat van windturbines te berekenen is inmiddels geschikt gemaakt voor externe gebruikers en zal binnenkort vanaf deze site te downloaden zijn.

Windmolens in het landschap
Windmolens in het landschap
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws

 • 21 september 2018

  Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel en Rudi Drent-leerstoel voor Groningse professoren

  Twee hoogleraren aan de Groningse Faculty of Science and Engineering worden geëerd met een vernoemde leerstoel vanwege hun opmerkelijke, internationaal erkende bijdragen aan de wetenschap. Aan prof.dr. Bart van Wees wordt de Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel...

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...