Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Positief advies voor koolhydraten kenniscentrum

02 juli 2008

Twee jaar na de start van het koolhydraten kenniscentrum lijkt het voorbereidend onderzoekswerk door de diverse kennisinstellingen resultaat te hebben. De programmacommissie brengt een positief advies uit voor een financiële toekenning uit Pieken in de Delta Noord (Koers Noord) in een totaalbudget van meer dan 17 miljoen euro voor een periode van 4 jaar.

Het koolhydraten kenniscentrum (CCC) heeft als doel kennisinstellingen en industrie op het gebied van koolhydraten samen te brengen. Het CCC is een virtueel kenniscentrum en coördineert de perfecte match tussen samenwerkende partijen. Via de verschillende partners heeft het CCC toegang tot laboratoria, professionele productiefaciliteiten, unieke kennis en R&D. De vraag uit de markt bepaalt de inhoud van een onderzoek en het eventueel concretiseren van de onderzoeksresultaten naar een eindproduct.

Koolhydraten

Koolhydraten kunnen als grondstof ingezet worden in de meest uiteenlopende industriële sectoren. Zo worden koolhydraten verwerkt tot medicijnen, cosmetica en vormen belangrijke bestanddelen van voedingsmiddelen. Ook worden koolhydraten verwerkt tot papier, textielvezels, producten in de agro-industrie, bouwmaterialen en (alternatieve) biobrandstoffen. De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk. Een intensieve samenwerking tussen de kennisinstellingen en industrie opent de weg naar nieuwe toepassingen. Innovaties waar velen bij gebaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan betere en gezondere voedingsmiddelen, het ‘vergroenen’ van de chemische industrie, en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van milieu.

Noord-Nederland

Kennis over koolhydraten en hun toepassing is een uniek kennisgebied in Noord-Nederland. Een initiatief van nationaal belang, verwezenlijkt in Noord-Nederland, met toepassingsgebieden op de wereldmarkt. De ambitie van het CCC is om uit te groeien tot een internationaal bekend kennis- en expertisecentrum. Een ambitie die, gezien de vele toepassingsgebieden en dankzij de inbreng van wetenschap en industrie, ongetwijfeld verwezenlijkt kan worden. De Rijksuniversiteit Groningen speelt als coördinator een belangrijke rol  in het welslagen van het CCC.

Partners

Samenwerkende partners zijn cruciaal bij een initiatief als het CCC. Deze partners zijn o.a. AVEBE, Friesland Foods, Cosun, HZPC, Agrifirm en Aviko, alsmede de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, TNO kwaliteit van leven, de Hanzehogeschool Groningen en Wageningen Universiteit en Research Centre(WUR). De NOM heeft kennisinstellingen en bedrijven in het begin bij elkaar gebracht in het initiatief CCC. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de provincie Groningen, de gemeente Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het ministerie van EZ via Koers Noord.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...