Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Positief advies voor koolhydraten kenniscentrum

02 juli 2008

Twee jaar na de start van het koolhydraten kenniscentrum lijkt het voorbereidend onderzoekswerk door de diverse kennisinstellingen resultaat te hebben. De programmacommissie brengt een positief advies uit voor een financiële toekenning uit Pieken in de Delta Noord (Koers Noord) in een totaalbudget van meer dan 17 miljoen euro voor een periode van 4 jaar.

Het koolhydraten kenniscentrum (CCC) heeft als doel kennisinstellingen en industrie op het gebied van koolhydraten samen te brengen. Het CCC is een virtueel kenniscentrum en coördineert de perfecte match tussen samenwerkende partijen. Via de verschillende partners heeft het CCC toegang tot laboratoria, professionele productiefaciliteiten, unieke kennis en R&D. De vraag uit de markt bepaalt de inhoud van een onderzoek en het eventueel concretiseren van de onderzoeksresultaten naar een eindproduct.

Koolhydraten

Koolhydraten kunnen als grondstof ingezet worden in de meest uiteenlopende industriële sectoren. Zo worden koolhydraten verwerkt tot medicijnen, cosmetica en vormen belangrijke bestanddelen van voedingsmiddelen. Ook worden koolhydraten verwerkt tot papier, textielvezels, producten in de agro-industrie, bouwmaterialen en (alternatieve) biobrandstoffen. De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk. Een intensieve samenwerking tussen de kennisinstellingen en industrie opent de weg naar nieuwe toepassingen. Innovaties waar velen bij gebaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan betere en gezondere voedingsmiddelen, het ‘vergroenen’ van de chemische industrie, en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van milieu.

Noord-Nederland

Kennis over koolhydraten en hun toepassing is een uniek kennisgebied in Noord-Nederland. Een initiatief van nationaal belang, verwezenlijkt in Noord-Nederland, met toepassingsgebieden op de wereldmarkt. De ambitie van het CCC is om uit te groeien tot een internationaal bekend kennis- en expertisecentrum. Een ambitie die, gezien de vele toepassingsgebieden en dankzij de inbreng van wetenschap en industrie, ongetwijfeld verwezenlijkt kan worden. De Rijksuniversiteit Groningen speelt als coördinator een belangrijke rol  in het welslagen van het CCC.

Partners

Samenwerkende partners zijn cruciaal bij een initiatief als het CCC. Deze partners zijn o.a. AVEBE, Friesland Foods, Cosun, HZPC, Agrifirm en Aviko, alsmede de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, TNO kwaliteit van leven, de Hanzehogeschool Groningen en Wageningen Universiteit en Research Centre(WUR). De NOM heeft kennisinstellingen en bedrijven in het begin bij elkaar gebracht in het initiatief CCC. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de provincie Groningen, de gemeente Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het ministerie van EZ via Koers Noord.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...