Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Testosteron stijgt door contact met vrouw

23 juli 2008

De testosteronspiegel van mannen schiet omhoog als er een vrouw in de buurt is. Dit gebeurt met name bij mannen met een agressieve, dominante persoonlijkheid. Een en ander blijkt uit onderzoek van de Groningse psycho-bioloog Leander van der Meij  dat gepubliceerd wordt in het wetenschappelijk tijdschrift Hormones and Behavior.

Voor het onderzoek werden 63 mannen tussen 18 en 27 jaar getest. Zij werden door Van der Meij gevraagd een sudoku-puzzel op te lossen. De mannen moesten vijf minuten op hun puzzel wachten in het gezelschap van een man of een vrouw die zij niet eerder ontmoet hadden  In het laatste geval werden na korte tijd verhoogde spiegels van het hormoon testosteron gemeten. De stijging bleek het sterkst bij agressieve, dominante mannen. 

Uit het onderzoek bleek ook dat de agressieve, dominante mannen, en de mannen die een maand of meer geen seksueel contact hadden gehad of de mannen die geen vaste relatie hadden, vooraf al een hoog testosteronniveau hadden ten opzichte van de overige mannen.

De functie van de testosteronverhoging kan volgens Van der Meij leiden tot verhoogde motivatie om potentiële partners aan te trekken. Verder acht hij het waarschijnlijk dat de testosteron tot het soort dominant gedrag leidt dat vrouwen aantrekkelijk kunnen vinden.

 

Meer informatie:

- Leander van de Meij, tel. 06-41822908, e-mail: L.van.der.Meij@rug.nl

 Meij, Leander van der, Buunk, Abraham P., van de Sande, Johannes P., Salvador, Alicia, The presence of a woman increases testosterone in aggressive dominant men, Hormones and Behavior (2008), doi: 10.1016/j.yhbeh.2008.07.001 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws