Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee Groningse voorstellen bekroond met NWO-Rubicon subsidie

15 juli 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stuurt 25 jonge veelbelovende wetenschappers met een Rubiconbeurs de wijde wereld in. Twee daarvan zijn Groningse onderzoekers. Met een Rubicon subsidie kunnen pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers ervaring opdoen in het buitenland. En buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal schreven 113 onderzoekers een voorstel. Van hen ontvangen 25 onderzoekers een beurs: 8 vrouwen en 17 mannen. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Zij gaan werken bij gerenommeerde instituten in binnen- of buitenland.

Het merendeel van de kandidaten is in Nederland gepromoveerd. Ook hebben de meeste van deze onderzoekers de Nederlandse nationaliteit. Andere kandidaten zijn onder meer afkomstig uit Europa, Taiwan en Israël. Meer dan driekwart van de aanvragers die een Rubicon-subsidie toegekend krijgt, gaat onderzoek doen aan een kennisinstelling in Engeland of Amerika. De andere kandidaten gaan naar Canada, Duitsland en Frankrijk. Slechts één wetenschapper voert onderzoek uit in Nederland.

De 25 onderzoekers krijgen bij elkaar meer dan anderhalf miljoen euro. Nederlanders die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding die varieert van zo’n 25.000 euro tot meer dan 100.000 euro. Buitenlanders die een jaar aan een Nederlands instituut verblijven, krijgen maximaal 55.000 euro.

Rubicon
Rubicon (www.nwo.nl/rubicon) gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni te krijgen.

Twee Groningse aanvragen worden gehonoreerd:

Epidemiological aspects of progression in multiple sclerosis
Dr. M.W. Koch, Universitair Medisch Centrum Groningen, gaat voor 12 maanden naar het University of British Columbia MS Group (Canada).
Mensen met MS hebben in het begin vaak 'schubs': korte periodes met nieuwe symptomen, waarvan ze weer herstellen. Als de ziekte langer bestaat, stoppen de schubs en worden de klachten geleidelijk aan steeds erger, dit noemt men de 'progressieve fase'. Dit onderzoek gaat na welke factoren deze progressieve fase beïnvloeden.

Ontstaansgeschiedenis van Jupiter-grootte planeten
Drs. C.W. Ormel, Rijksuniversiteit Groningen, gaat voor 24 maanden naar de  Queen Mary University (Verenigde Staten).
Er zijn meer dan 250 planeten bekend buiten het zonnestelsel, meestal ter grootte van Jupiter. Onbekend is hoe deze reuzeplaneten gevormd zijn en wat hun positie ten opzichte van de ster bepaalt. Door middel van simulaties zal hun ontstaansgeschiedens worden achterhaald.

Meer informatie:
Afdeling Voorlichting & Communicatie NWO, tel.:  +31 (0)70 3440 713, voorlichting@nwo.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws