Prof. dr. Kees Hummelen: ‘De markt voor duurzame energie gaat aan ons voorbij’

03 juni 2008

Het gebruik van duurzame energie uit zonnecellen en windmolens is immens populair aan het worden. Althans in het buitenland. Waar Nederland eens vooraan stond, bestaat nu vooral kleinschaligheid. Dat zegt Kees Hummelen, die één van de uitvinders van de plastic zonnecel en hoogleraar chemie aan de RUG is. “Als we zo doorgaan missen we grotendeels de markt voor de mooiste vormen van duurzame energie.”

Kees Hummelen leverde in 1995 de chemische ingrediënten voor de allereerste plastic zonnecel. Duurzame energie in Nederland: dat ging toen verassend makkelijk. Het paarse kabinet keerde subsidies uit voor onderzoek dat goed zou scoren voor de economie, ecologie en technologie, afgekort EET. “Vanzelfsprekend hoort duurzame energie daar ook bij. Dus we vielen met onze neus in de boter. Daardoor liep Nederland voorop met zonnecellenonderzoek. Samen met een paar binnen- en buitenlandse collega’s hebben we toen behoorlijk aan de weg getimmerd. Dat was hartstikke mooi.”

Griezelig

Aan die Nederlandse voorsprong kwam na 2003 snel een eind. Dat ligt volgens Hummelen grotendeels aan de overheid. “De EET-subsidie was inmiddels gestopt, gelijk met de aankomst van die Jan Doedel van een minister voor economische zaken: Herman Heinsbroek”, merkt Hummelen op. Daarmee was het geld grotendeels weg en tegelijk een groot deel van de landelijke interesse, van zowel overheid als bedrijven.

Achterhaald

Met die politieke en commerciële desinteresse gaat een volgens de hoogleraar ergerlijke gedachtengang gepaard. Hummelen: “Er lopen tot diep in Den Haag nog mensen rond met achterhaalde opmerkingen. Zoals: ‘Is er wel genoeg zon in Nederland?’. Of ‘Het regent hier altijd’ en ‘die dingen zijn nog te duur’”. Die mentaliteit vindt de hoogleraar typisch. “Je zag het ook bij windmolens. Er werd al snel ‘not in my backyard’ geroepen en intussen heeft Engeland ons met windenergie al ingehaald. Engeland! Daar was het met al dat kolen stoken altijd zo achterlijk vies. Kun je nagaan.”

Achterstand

Belangrijker vindt Hummelen de inhaalslag van Duitsland. “In landen als Duitsland gaat de groei in zonnecellen griezelig hard”, zegt de chemicus. “Het Duitse totaal aan zonnevermogen is nu 3,8 Gigawatt; dat is 82% van alle Europese zonnecapaciteit. Hoe dat kan? Zonne-energie wordt daar krachtig gesubsidieerd. Het gaat om gigantische bedragen, dat wel. Maar het heeft ze wel voorsprong opgeleverd. En die gaan ze uiteindelijk verzilveren.”

Toekomst

Dat verzilveren van zonneceltechnieken is een onvermijdelijk toekomstscenario, aldus Hummelen. “Met een aanhoudende groei van vijftig procent per jaar zou deze markt over twintig jaar al gigantisch zijn.” Tegen die tijd verdienen de zonnepaneelfabrikanten er dan goud geld aan, volgens de chemicus. Hij denkt dat zoals het er nu naar uitziet, Nederland te zijner tijd niet noemenswaard bij die fabrikanten zal horen. “We zullen dan de panelen van anderen moeten kopen. Gezien de kennis in dit land zou dat jammer zijn.”

Bedrijvigheid

Hummelen hoopt dat het nog niet te laat is. “We hebben nieuwe bedrijvigheid nodig in dit land. Liefst door nieuwe start-ups op te zetten.” Zelf richtte de hoogleraar het bedrijf Solenne op, waar ingrediënten voor plastic zonnecellen worden gemaakt. “Maar we moeten in Nederland meer dan alleen onderdelen bouwen. Het meeste geld zit in eindproducten, werkende zonnepanelen dus. Maar die worden hier nauwelijks gebouwd vergeleken met de rest van de wereld.” Daarom roept Hummelen ondernemers en wetenschappers op om daarmee te beginnen. “Ik geloof dat het nu nog kan. Als je dat nu zou willen doen, moet je een boel goede mensen bij elkaar zetten, een berg geld binnenslepen en er serieus mee aan de gang gaan.”

Curriculum Vitae

Kees Hummelen (1954) studeerde organische chemie en promoveerde in 1985 aan de RUG. Hij werkte mee aan de ontdekking van een potentieel goedkope, plastic zonnecel. Zijn onderzoeksgroep ontwikkelt daarvoor voordurend nieuwe bestanddelen. Hij werd in 1998 universitair hoofddocent (UHD) en vervolgens in 2000 hoogleraar Chemie van (bio)moleculaire materialen en devices aan de RUG.

Prof. dr. J.C. Hummelen, tel. (050) 363 5553 (werk) of j.c.hummelen@rug.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:49