Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Subsidie voor onderzoek naar alternatieve malariabehandeling

26 juni 2008

De afdeling Farmaceutische Biologie, Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), gaat in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen onderzoek doen naar een alternatieve malariabehandeling. De onderzoeksgroep kreeg onlangs een subsidie van 125.000 euro van de Stichting Dioraphte voor de doorontwikkeling van een goedkoop, veilig en effectief medicijn tegen malaria, dat in Afrika zelf geproduceerd kan worden. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van prof.dr. Oliver Kayser.

Elke dertig seconden sterft er een kind op deze wereld aan de gevolgen van malaria. In veel gevallen is de parasiet die de ziekte veroorzaakt resistent voor de meest gebruikte medicijnen. Er wordt gekeken naar een nieuw medicijn als onderdeel van een combinatietherapie: artemisinine. De productie van artemisinine wordt gezien als een van de speerpunten van synthetische biologie. Het winnen van de stof uit de plant Artemisia annua is echter een kostbare aangelegenheid. Het gevolg is dan ook dat dit nieuwe medicijn voor de meeste Afrikanen onbetaalbaar is. Uit Chinees onderzoek is echter gebleken dat er een andere, goedkopere manier is om uit de plant een medicijn te maken. De vakgroep Farmaceutische Biologie, RUG, gaat hiernaar veiligheids- en klinische studies verrichten, waarvan eind volgend jaar de resultaten worden verwacht.

Informatie: prof.dr. O. Kayser, tel. 050-363 3299, e-mail: o.kayser@rug.nl

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 14:20
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...