Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Subsidie voor onderzoek naar alternatieve malariabehandeling

26 juni 2008

De afdeling Farmaceutische Biologie, Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), gaat in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen onderzoek doen naar een alternatieve malariabehandeling. De onderzoeksgroep kreeg onlangs een subsidie van 125.000 euro van de Stichting Dioraphte voor de doorontwikkeling van een goedkoop, veilig en effectief medicijn tegen malaria, dat in Afrika zelf geproduceerd kan worden. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van prof.dr. Oliver Kayser.

Elke dertig seconden sterft er een kind op deze wereld aan de gevolgen van malaria. In veel gevallen is de parasiet die de ziekte veroorzaakt resistent voor de meest gebruikte medicijnen. Er wordt gekeken naar een nieuw medicijn als onderdeel van een combinatietherapie: artemisinine. De productie van artemisinine wordt gezien als een van de speerpunten van synthetische biologie. Het winnen van de stof uit de plant Artemisia annua is echter een kostbare aangelegenheid. Het gevolg is dan ook dat dit nieuwe medicijn voor de meeste Afrikanen onbetaalbaar is. Uit Chinees onderzoek is echter gebleken dat er een andere, goedkopere manier is om uit de plant een medicijn te maken. De vakgroep Farmaceutische Biologie, RUG, gaat hiernaar veiligheids- en klinische studies verrichten, waarvan eind volgend jaar de resultaten worden verwacht.

Informatie: prof.dr. O. Kayser, tel. 050-363 3299, e-mail: o.kayser@rug.nl

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 14:20
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...

 • 27 juni 2018

  Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

  Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van...