Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste én tweede Interlandse Wetenschapswinkelprijs voor RUG

Wetenschapswinkel Bètafaculteit RUG scoort dubbel
17 juni 2008

Twee studentonderzoekers van de bètafaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen vielen vrijdag in Tilburg in de prijzen. Chemicus Erwin Ten Meer won de Interlandse Wetenschapswinkelprijs 2008 voor het energie- en milieuplan voor de Roemeense stad Braşov. De jury onder leiding van CDA-kamerlid Cisca Joldersma prees de bijzondere onderzoeksprestatie van Ten Meer en de manier waarop hij internationaal kennis heeft verspreid. Biologe Dagmar Heidinga eindigde op de tweede plaats. De prijzen werden uitgereikt tijdens het Belgisch-Nederlandse Wetenschapswinkelcongres aan de Universiteit van Tilburg.

 
Volgens de jury voerde Erwin Ten Meer een bijzonder project uit in complexe situatie. Hij adviseerde de milieuorganisatie ABMEE in het Roemeense Braşov op het gebied van energiebesparing, afvalbehandeling en verkeer. Erwin paste West-Europese methoden toe onder Roemeense omstandigheden. Dit was een flinke uitdaging: de  culturele verschillen zijn groot en de nodige gegevens zijn in Roemenie moeilijk te vinden. Erwin begeleidde ook 27 Roemeense studenten in het ontwikkelen van probleemgestuurd onderwijs, zodat het werk kan worden voortgezet.

 
De jury beoordeelde de 22 inzendingen op maatschappelijke vernieuwing en relevantie, klanttevredenheid, wetenschappelijke kwaliteit en de bereikte leerdoelen voor de betrokken onderzoeker. Groninger biologiestudente Dagmar Heidinga won de tweede plaats met haar onderzoek naar de bestrijding van muskusratten, uitgevoerd in opdracht van het Waterschap Noorderzijlvest. De jury loofde haar inzet om deze bestrijding als onpartijdig onderzoeker gedegen en kritisch te beoordelen.


De Wetenschapswinkelprijs bestaat uit een wisseltrofee die een transparante brug tussen wetenschap en maatschappij voorstelt en 500 euro voor de betrokken studentonderzoeker. De wetenschapswinkels aan Nederlandse en Belgische universiteiten bemiddelen al 30 jaar tussen (student)onderzoekers en maatschappelijke organisaties die onderzoek willen laten uitvoeren. De prijs voor het beste studentonderzoek is een tweejaarlijkse prijs.


Meer informatie: Wetenschapswinkel Bètafaculteit Rijksuniversiteit Groningen, Henk Mulder, h.a.j.mulder@rug.nl, tel. 050-363 4436, Karin Ree, c.m.ree@rug.nl, tel. 050–363 4132

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...