Euthanasia and law in Europe

06 juni 2008

Nieuw overzicht euthanasie - recht, praktijk, handhaving - in Nederland, België en acht andere Europese landen

Tien jaar na verschijning van het boek ‘Euthanasia and Law’ over euthanasie en andere medische handelingen die het leven van de patiënt bekorten in Nederland, is er nu een vervolg: ‘Euthanasia and Law in Europe’. In het nieuwe boek behandelen de auteurs zeer gedetailleerd de recente juridische ontwikkelingen en de bevindingen van nieuw onderzoek in Nederland. Daarnaast is er aandacht voor de situatie in België, waar euthanasie sinds 2002 wettelijk toegestaan is, en voor de ontwikkelingen in acht andere Europese landen. Auteurs zijn prof. J. Griffiths, dr. H. Weyers en prof. mr. dr. M. Adams.

In het eerste deel van het boek worden de ontwikkelingen in Nederland sinds 1997 gedetailleerd beschreven en besproken. In grote lijnen komt het erop neer dat de hoeveelheid regelgeving is toegenomen, dat de melding door artsen nu bijna honderd procent is en dat de controle effectief en creatief is. De wettigheid van euthanasie en de controle erop staan in Nederland niet meer ter discussie. Problemen die nog wel spelen zijn de ‘toegang’ tot euthanasie, hulp bij zelfdoding bij patiënten wier lijden geen ‘medische’ oorzaak heeft, de regulering van het stopzetten van levensverlengende behandelingen, het toedienen van potentieel levensverkortende pijnbestrijdingsmiddelen, terminale sedatie en de beëindiging van leven bij pasgeborenen.

Het tweede en derde deel van het boek gaan over respectievelijk de situatie in België en in acht andere Europese landen. Het laatste deel bestaat uit enkele reflecties op de voorafgaande bevindingen, zoals de relatie tussen het reguleren van euthanasie en de juridificatie van de arts-patiënt relatie, de houdbaarheid van het idee van een ‘hellend vlak’ tussen legalisering van euthanasie en moreel verwerpelijke praktijken, en de vraag in hoeverre juridische ontwikkeling op dit gebied te voorspellen en verklaren is.

John Griffiths is emeritus hoogleraar rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heleen Weyers is docent rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maurice Adams is hoogleraar rechten aan de Universiteit van Tilburg en aan de Universiteit van Antwerpen. ‘Euthanasia and Law in Europe’ is verschenen bij Hart Publishing, Oxford, ISBN 9781841137001.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13