Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Peter de Jonge adjunct-hoogleraar psychiatrisch epidemiologie

17 juni 2008

Peter de Jonge is bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) benoemd tot adjunct-hoogleraar psychiatrische epidemiologie, in het bijzonder depressie en somatische ziekten. De leerstoel is ondergebracht bij bij het Interdisciplinair Centrum voor Psychiatrische Epidemiologie van het UMCG, in nauwe relatie met de afdeling Inwendige Geneeskunde en de disciplinegroep Epidemiologie.

Depressie behoort tot de top tien van ziekten met een groot gezondheidsrisico en is vaak levenslang aanwezig. De Jonge doet met name onderzoek naar de relatie tussen cardiologische aandoeningen en depressie. Het is aangetoond dat deze aandoeningen elkaar wederzijds beïnvloeden. Na een hartinfarct komt een depressie vaker voor en omgekeerd kan een depressie van invloed zijn op het ontstaan van somatische ziekten zoals hartfalen en diabetes. De Jonge richt zich onder meer op de rol van anti-depressiva hierbij: het blijkt dat depressieve patiënten die niet reageren op medicatie een groter risico lopen op hartziekten. De komende jaren gaat hij dit onderzoek verder uitbouwen, in samenwerking met de afdelingen Cardiologie en Klinische Psychologie van het UMCG en met onderzoeksgroepen in San Francisco en St. Louis in de Verenigde Staten.

 

P. de Jonge (Amsterdam, 1969) studeerde klinische psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in de geneeskunde aan de VU op het proefschrift ‘Detection of complex patients in the general hospital’. Ook daarna bleef hij epidemiologisch onderzoek doen bij het VU Medisch Centrum, Washington University in St. Louis, VS en University of California, San Francisco, VS. In 2004 kwam hij met onderzoeksubsidies van ZON-MW en de Nederlandse Hartstichting naar het UMC Groningen. In 2007 kreeg hij een VIDI-subsidie van NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 16 april 2019

  Nieuwe technieken maken structurele verschillen in DNA zichtbaar

  Alle mensen hebben hetzelfde typisch ‘menselijke’ DNA. Maar er zijn ook verschillen tussen mensen, waardoor ieder van ons een uniek individu is. Onderzoek naar deze verschillen, die onder meer een rol spelen bij een groot aantal ziekten, richt zich...

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 02 april 2019

  UMCG onderzoekt behandeling tegen geheugenachteruitgang ouderen

  Is het mogelijk om achteruitgang van geheugen en denkvermogen bij ouderen te remmen door hun hersenen letterlijk actiever te maken? Kan stimulatie met zwakke stroompjes op de schedel de veerkracht van hersenen versterken? Hersenonderzoekers van het...