Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Winnaar Academische Jaarprijs 2008

11 juni 2008

Het Groningse Sterrenkundeteam heeft onder leiding van astronomen Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn de Academische Jaarprijs van 2008 gewonnen. In de ‘arena’ van de Leidse schouwburg leverde het team op 11 juni strijd met 10 andere Nederlandse universiteiten. De Academische Jaarprijs beloont het beste projectplan voor de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek met een prijs van 100.000,- euro. De wedstrijd is een initiatief van onder meer KNAW, NWO en NRC Handelsblad. Het Sterrenkundeteam won deze “battle of the universities” met zijn concrete, ambitieuze projecten om het publiek het belang van infraroodstraling te laten ontdekken voor zowel de sterrenkunde als het dagelijkse leven.

Reizend laboratorium

Samen met de 18-eeuwse professor Herschel, de ontdekker van het infrarood, legde het sterrekundeteam de speciale eigenschappen uit van dit onzichtbare licht en het belang ervan voor ons begrip van het ontstaan van planeten, sterren en sterrenstelsels. Het team presenteerde hoe ze jong en oud wil informeren over infrarood licht en het Groningse infrarood sterrenundig onderzoek. Schoolbezoeken met de RUG Discovery Truck - een reizend laboratorium - en een infraroodfotowedstrijd, in samenwerking met professionele fotografen, voor leerlingen onder de 16 staan onder meer op het projectenlijstje. De tien beste infraroodfoto’s zullen worden tentoongesteld in het science center NEMO en Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam. Ook zal de Discovery Truck 12 provinciesteden bezoeken zodat het algemeen publiek met huis-tuin-en-keukenexperimenten zelf het infrarood kan ontdekken.  

Presentaties en bekendmaking van de winnaar

Noot voor de pers:

Foto’s zijn beschikbaar via t.a.jurriens@rug.nl , nadere informatie:
Gijs Verdoes Kleijn 06 54 65 80 50
Peter Barthel 06 11 39 18 26

Laatst gewijzigd:27 november 2015 15:49

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.