Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Winnaar Academische Jaarprijs 2008

11 juni 2008

Het Groningse Sterrenkundeteam heeft onder leiding van astronomen Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn de Academische Jaarprijs van 2008 gewonnen. In de ‘arena’ van de Leidse schouwburg leverde het team op 11 juni strijd met 10 andere Nederlandse universiteiten. De Academische Jaarprijs beloont het beste projectplan voor de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek met een prijs van 100.000,- euro. De wedstrijd is een initiatief van onder meer KNAW, NWO en NRC Handelsblad. Het Sterrenkundeteam won deze “battle of the universities” met zijn concrete, ambitieuze projecten om het publiek het belang van infraroodstraling te laten ontdekken voor zowel de sterrenkunde als het dagelijkse leven.

Reizend laboratorium

Samen met de 18-eeuwse professor Herschel, de ontdekker van het infrarood, legde het sterrekundeteam de speciale eigenschappen uit van dit onzichtbare licht en het belang ervan voor ons begrip van het ontstaan van planeten, sterren en sterrenstelsels. Het team presenteerde hoe ze jong en oud wil informeren over infrarood licht en het Groningse infrarood sterrenundig onderzoek. Schoolbezoeken met de RUG Discovery Truck - een reizend laboratorium - en een infraroodfotowedstrijd, in samenwerking met professionele fotografen, voor leerlingen onder de 16 staan onder meer op het projectenlijstje. De tien beste infraroodfoto’s zullen worden tentoongesteld in het science center NEMO en Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam. Ook zal de Discovery Truck 12 provinciesteden bezoeken zodat het algemeen publiek met huis-tuin-en-keukenexperimenten zelf het infrarood kan ontdekken.  

Presentaties en bekendmaking van de winnaar

Noot voor de pers:

Foto’s zijn beschikbaar via t.a.jurriens@rug.nl , nadere informatie:
Gijs Verdoes Kleijn 06 54 65 80 50
Peter Barthel 06 11 39 18 26

Laatst gewijzigd:27 november 2015 15:49
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...

 • 27 juni 2018

  Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

  Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van...