25 juni 2008

Promotie: mw. I. Hamming, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Novel insights in the pathogenesis of renal interstitial damage during ACE inhibition; role for ACE2 and the (pro)renin-receptor?

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in bijwerkingen bloeddrukverlagers

ACE-remmers kunnen in combinatie met een zoutarm dieet effectief bloeddruk en eiwitverlies in de urine verlagen. Daardoor werken ze beschermend tegen nierschade. Echter, deze veelgebruikte medicijnen kunnen ook schadelijk zijn voor de nieren. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Inge Hamming blijkt dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de nier.

Hamming laat zien dat tijdens een zeer intensief behandelingsschema juist progressie van nierschade kan optreden, ondanks verlaging van de bloeddruk, en ondanks verlaging van het eiwitverlies in de urine. Deze nierschade is niet het gevolg van de nierziekte: Hamming laat zien dat de negatieve bijeffecten het gevolg zijn van de te intensieve behandeling zelf. Hamming verrichtte haar onderzoek in proefdieren. Of dezelfde bijwerkingen ook bij mensen optreden, moet nader onderzocht worden. Ook nader onderzoek naar nieuwe componenten binnen het RAAS, zoals ACE2 en de (pro)renine-receptor, kan mogelijk een verklaring geven voor de tekortkomingen in de werking van ACE-remmers.

Inge Hamming (Zwolle, 1981) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting. Na haar promotie zal ze als arts-assistent gaan werken op de Spoedeisende hulp te Drachten. /RA

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English