Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel insights in the pathogenesis of renal interstitial damage during ACE inhibition; role for ACE2 and the (pro)renin-receptor?

25 juni 2008

Promotie: mw. I. Hamming, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Novel insights in the pathogenesis of renal interstitial damage during ACE inhibition; role for ACE2 and the (pro)renin-receptor?

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in bijwerkingen bloeddrukverlagers

ACE-remmers kunnen in combinatie met een zoutarm dieet effectief bloeddruk en eiwitverlies in de urine verlagen. Daardoor werken ze beschermend tegen nierschade. Echter, deze veelgebruikte medicijnen kunnen ook schadelijk zijn voor de nieren. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Inge Hamming blijkt dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de nier.

Hamming laat zien dat tijdens een zeer intensief behandelingsschema juist progressie van nierschade kan optreden, ondanks verlaging van de bloeddruk, en ondanks verlaging van het eiwitverlies in de urine. Deze nierschade is niet het gevolg van de nierziekte: Hamming laat zien dat de negatieve bijeffecten het gevolg zijn van de te intensieve behandeling zelf. Hamming verrichtte haar onderzoek in proefdieren. Of dezelfde bijwerkingen ook bij mensen optreden, moet nader onderzocht worden. Ook nader onderzoek naar nieuwe componenten binnen het RAAS, zoals ACE2 en de (pro)renine-receptor, kan mogelijk een verklaring geven voor de tekortkomingen in de werking van ACE-remmers.

 

Inge Hamming (Zwolle, 1981) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting. Na haar promotie zal ze als arts-assistent gaan werken op de Spoedeisende hulp te Drachten. /RA

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.