Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel immunotherapeutic modalities for gynaecologic malignancies

25 juni 2008

Promotie: mw. A.J.A. Lambeck, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Novel immunotherapeutic modalities for gynaecologic malignancies

Promotor(s): prof.dr. H.W. Nijman, prof.dr. J.C. Wilschut, prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Vooruitgang in strijd tegen eierstok- en baarmoederhalskanker

De strijd tegen baarmoederhalskanker en eierstokkanker biedt hoopgevende resultaten. Na de recente introductie van een vaccin dat het ontstaan van baarmoederhalskanker tegengaat, is er nu ook zicht op een nieuwe, effectieve behandeling. UMCG-onderzoeker Annechien Lambeck toont aan dat een virale vector afkomstig van het Semliki Forest virus (rSFV-E6,7) kan helpen baarmoederhalskanker te bestrijden. Het recombinante virus versterkt en manipuleert het natuurlijke afweerweersysteem van het lichaam zodanig dat het de kanker kan elimineren.

Ook testte Lambeck een nieuw vaccin tegen eierstokkanker. De onderzochte therapie grijpt aan op het target antigen p53, een eiwit dat bij ruim de helft van alle patiënten in de tumor tot overexpressie komt. Voorts stelde Lambeck vast dat de combinatie van interleukine 7 met CA-125 de diagnose eierstokkanker beter voorspelt dan CA-125 alleen. Daarmee wordt het beter mogelijk goedaardige en kwaadaardige eierstoktumoren van elkaar te onderscheiden.

 

Annechien Lambeck (Groningen,1979) studeerde medische biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Obstetrie & Gynaecologie en Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Lambeck werkt momenteel als postdoc in het UMC St. Radboud te Nijmegen. /RA

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.