Novel immunotherapeutic modalities for gynaecologic malignancies

25 juni 2008

Promotie: mw. A.J.A. Lambeck, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Novel immunotherapeutic modalities for gynaecologic malignancies

Promotor(s): prof.dr. H.W. Nijman, prof.dr. J.C. Wilschut, prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit: Medische Wetenschappen

Vooruitgang in strijd tegen eierstok- en baarmoederhalskanker

De strijd tegen baarmoederhalskanker en eierstokkanker biedt hoopgevende resultaten. Na de recente introductie van een vaccin dat het ontstaan van baarmoederhalskanker tegengaat, is er nu ook zicht op een nieuwe, effectieve behandeling. UMCG-onderzoeker Annechien Lambeck toont aan dat een virale vector afkomstig van het Semliki Forest virus (rSFV-E6,7) kan helpen baarmoederhalskanker te bestrijden. Het recombinante virus versterkt en manipuleert het natuurlijke afweerweersysteem van het lichaam zodanig dat het de kanker kan elimineren.

Ook testte Lambeck een nieuw vaccin tegen eierstokkanker. De onderzochte therapie grijpt aan op het target antigen p53, een eiwit dat bij ruim de helft van alle patiënten in de tumor tot overexpressie komt. Voorts stelde Lambeck vast dat de combinatie van interleukine 7 met CA-125 de diagnose eierstokkanker beter voorspelt dan CA-125 alleen. Daarmee wordt het beter mogelijk goedaardige en kwaadaardige eierstoktumoren van elkaar te onderscheiden.

Annechien Lambeck (Groningen,1979) studeerde medische biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Obstetrie & Gynaecologie en Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Lambeck werkt momenteel als postdoc in het UMC St. Radboud te Nijmegen. /RA

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37