Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Skew rings, convolutional codes and discrete systems

23 juni 2008

Promotie: F.L. Tsang, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Skew rings, convolutional codes and discrete systems

Promotor(s): prof.dr. M. van der Put

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Cyclische convolutiecoden

Fai Lung Tsang bestudeerde een aantal wiskundige problemen uit de coderingstheorie en de discrete systemen.

Onderwerp van hoofdstuk 1 is een zogenaamd discreet probleem, op natuurlijke wijze gerelateerd met cyclische convolutiecoden, d.w.z. een klasse van convolutiecoden met een zekere periodiciteit. De convolutiecode heeft een graad afkomstig van een polynoomring. Het probleem is te bepalen welke Forneyreeksen, d.w.z. de minimale graden voor de voortbrengers van de code, kunnen optreden. Gebruik makend van vectorbundels op de projectieve rechte, is een strategie ontwikkeld dat speciale gevallen oplost.

Hoofdstuk 2 is een voortzetting waarin een zekere matrixring wordt onderzocht.

Hoofdstuk 3 is een artikel met H. Gluesing-Luerssen waarin hetzelfde probleem vanuit een ander standpunt wordt bezien. Daarin wordt een vertaling van bovenstaand probleem gegeven naar een combinatorisch schaakbordprobleem. Het vermoeden is dat elke Forneyreeks inderdaad optreedt voor een cyclische convolutiecode.

Het onderwerp van hoofdstuk 5 is het oplossen van differentievergelijkingen. De oplossingsruimten, ook signaalruimten genoemd, zijn gewoonlijk injectieve cogeneratoren. Een probleem over het fysisch zandhopenmodel, afkomstig van K. Schmidt en E. Verbitskiy, wordt met deze methoden bestudeerd. De conclusie is dat begrensde reeksen een te grote ruimte vormen en de periodieke reeksen een te kleine.

In hoofdstuk 6 wordt een probleem over polynoommatrices, afkomstig van systeemtheorie, opgelost met behulp van vector bundels op de projectieve rechte uit hoofdstuk 1.

 

Fai Lung Tsang (China, 1976) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Sydney. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Wiskunde. /JS

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.