Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perspectives on randomized clinical trials - the case for albuminuria

23 juni 2008

Promotie: H.J. Lambers Heerspink, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Perspectives on randomized clinical trials  - the case for albuminuria

Promotor(s): prof.dr. D. de Zeeuw

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen kan efficiënter

Om kleine, maar betekenisvolle effecten van nieuwe geneesmiddelen aan te tonen, zijn grootschalige geneesmiddelentrials nodig. UMCG-onderzoeker Hiddo Lambers Heerspink onderzocht hoe trials zo efficiënt mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Hierbij richtte hij zich onder meer op geneesmiddelonderzoek gericht op het verlagen van albuminurie, waarbij albumine (een eiwit) in de urine terechtkomt. Albuminurie is een voorbode van latere nierschade.

Lambers Heerspink toont aan dat het verantwoord is om uit te gaan van de hoeveelheid albumine in de ochtendurine. De voor de patiënt aanzienlijk meer belastende 24-uurs albumine excretie is niet nodig. Ook laat Lambers Heerspink zien dat sulodexide een veelbelovend middel lijkt om de urine albumine excretie te verlagen, en daarmee mogelijk het risico op nier- en hart- en vaatziekten te verminderen. Tot slot geeft Lambers Heerspink een overzicht van het gerandomiseerd klinisch geneesmiddelonderzoek in Europa. Hij concludeert dat geneesmiddelenprotocollen in de Verenigde Staten veel sneller worden goedgekeurd dan in Europa, en doet aanbevelingen om de procedure in Europa te stroomlijnen.

 

Hiddo Lambers Heerspink (Almelo, 1979) studeerde farmacie te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door KERYX Biopharmaceuticals. Na zijn promotie gaat hij als postdoc werken aan het George Institute for International Health in Sydney, Australië. /RA

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws