Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Engineering of sugar metabolism in Lactococcus lactis

20 juni 2008

Promotie: mw. W.A. Pool, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Engineering of sugar metabolism in Lactococcus lactis

Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers, prof.dr. J. Kok

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Knutselen aan het suikermetabolisme van Lactococcus lactis

Lactococcus lactis is een melkzuurbacterie die gebruikt wordt in de zuivelindustrie. Wietske Pool beschrijft in haar proefschrift het genetisch knutselen aan het suikermetabolisme van L. lactis. Naast de fundamentele interesse voor dit suikermetabolisme en de regulatie hiervan, was er interesse vanuit de zuivelindustrie. Pool maakte L. lactis stammen die de suikers galactose en lactose beter kunnen verteren, om zuivelproducten met een lagere concentratie van deze suikers te maken. Dit is gunstig voor mensen die lijden aan de stofwisselingsziektes lactose intolerantie of galactosemie, die respectievelijk geen lactose of galactose kunnen verteren. Ze worden ziek als ze producten met (ga)lactose consumeren en hebben dus levenslang bepaalde voedselrestricties. Normaal gesproken geeft L. lactis de voorkeur aan de suiker glucose om te groeien; glucose zal dan ook als eerste uit het medium worden gehaald door de bacterie. Om te zorgen dat L. lactis eerst galactose en lactose afbreekt, om de eindconcentraties van deze suikers in het eindproduct te verlagen, werd door Pool het glucosemetabolisme in L. lactis uitgeschakeld. De glucose die achterblijft in het medium kan dienen als natuurlijke zoetstof.

Fundamenteel gezien deed Pool ook een aantal nieuwe ontdekkingen. Ze definieerde onder andere een nieuwe glucose-transporter en een nieuwe galactose transporter in L. lactis. Ze karakteriseerde drie verschillende glucose transporters en onderzocht ook het effect van het gebruik van de verschillende transporters op het vervolg van het glucose metabolisme. Bovendien bepaalde zij het gen dat codeert voor het snelheidsbepalende enzym in de afbraak van galactose (alfa-phosphoglucomutase) en karakteriseerde het enzym zelf.

 

Wietske Pool (Boelenslaan, 1977) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de afdeling Moleculaire genetica, die valt onder de onderzoeksschool GBB (Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute). Het onderzoek werd gefinancierd door de EU. Zij werkt momenteel als docente bij de Hanzehogeschool Groningen. /FC

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws