Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Changing market structures under changing resource spaces: an agent-based computational approach

19 juni 2008

Promotie: C.E. García Díaz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Changing market structures under changing resource spaces: an agent-based computational approach

Promotor(s): prof.dr. A. van Witteloostuijn

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Aspecten industriële evolutie gemodelleerd

César Enrique García Díaz combineert in zijn proefschrift de sociologische theorie over ecologische processen met inzichten uit de economie om specifieke aspecten van industriële evolutie te modelleren. Zijn aandacht ligt vooral bij de rol van consumentenheterogeniteit en de ruimtelijke verdeling van deze heterogeniteit bij de vorming van de marktstructuren.

García Díaz gebruikt een calculeerbare (agent-gebaseerde) modellering om de evolutionaire dynamiek van industrieën te bestuderen. Hiermee wordt een raamwerk ontwikkeld waarbinnen ecologische processen plaatsvinden tussen bedrijven die winstzoekend gedrag vertonen. De modellen beschouwen zowel exogeen als endogeen bepaalde consumentenverdelingen. De resultaten laten zien dat reproductie van ecologische regelmatigheden op marktniveau mogelijk is op basis van gedrag en interactie op individueel niveau. Daarnaast geven ze ook weer dat de ecologische theorie van marktprocessen vollediger zou zijn als rekening wordt gehouden met bijkomende aspecten en tonen ze de demografische effecten op de continuïteit van bedrijven aan (gerelateerd aan de grootte en het type bedrijf), alsmede de ecologische implicaties van verschillende vormen van consumentendistributies.

García Díaz toont aan hoe specifieke bedrijfstype-gerelateerde toetredingsprocessen en verschillende mechanismen van consumentenmobiliteit de marktstructuur beïnvloeden. De resultaten geven aan dat grote bedrijven, bij toenemende dimensionaliteit, profiteren van productdifferentiatie en prijsdiscriminatie. Deze voordelen worden teniet gedaan door toenemende kosten van de bediening van uiteenlopende marktsegmenten (synergetische nadelen) en door marktverzadiging, zodat kleine bedrijven beter presteren. De kruisbestuiving van organisatie-ecologie en industriële organisatie leidt niet alleen tot een beter geïntegreerd raamwerk om de evolutie van industrieën te bestuderen, maar opent ook de deur naar nieuwe ontwikkelingen in computertoepassingen binnen de sociale wetenschappen.

 

César Enrique García Díaz (Colombia, 1970) studeerde industrial engineering aan de Universidad de Los Andes. Hij verrichte zijn onderzoek bij de afdeling International Economics and Business aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij werkt nu aan de Universiteit Antwerpen. /ES

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws