18 juni 2008

Promotie: A. Popkov, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Development of new precursors for asymmetric preparation of alpha-[11C] methyl amino acids for PET

Promotor(s): prof.dr. R.A. Dierckx, prof.dr. P.H. Elsinga, prof.dr. A. Lycka

Faculteit: Medische Wetenschappen

Twee nieuwe radioactieve tracers ontwikkeld

Positron Emissie Tomografie (PET) is een techniek om stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam driedimensionaal in beeld te brengen. Hiermee kunnen onder meer neurologische aandoeningen en vormen van kanker worden bestudeerd. UMCG-promovendus Alexander Popkov ontwikkelde een routinematige bereidingsmethode voor twee nieuwe tracers, te weten (S)- a -[11C]methylDOPA en (S)- a -[11C]methyltyrosine . Nader onderzoek moet uitwijzen of de tracers bruikbaar zijn voor onderzoek.

Alexander Popkov (Oekraïne,1966) verrichtte zijn onderzoek aan de universiteiten van Pardubice en České Budějovice (Tsjechië), en Aarhus en Kopenhagen (Denemarken), en promoveert in het UMCG, bij hoogleraar Nucleaire Geneeskunde, prof. dr. R.A.J.O. Dierckx. Popkov is thans als onderzoeker verbonden aan de universiteit van České Budějovice.

Tomography is the technique of analysing data as contiguous slices through a part of subject’s body. Positron emission tomography (PET) utilises positron emitting radiopharmaceuticals in the study of metabolic and physiological processes. After the injection of a carbon-11 or fluorine-18 labelled tracer, the space- and time-resolved image of positron annihilations is detected externally using rings of coincidence detectors placed around the subject (a PET scanner). Enantomerically pure [11C]amino acids with exception of [11C]methionine are not yet available for routine PET diagnostics.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38