Technical aspects of liver transpantation

18 juni 2008

Promotie: W.G. Polak, 14.45uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Technical aspects of liver transpantation

Promotor(s): prof.dr. M.J.H. Slooff, prof.dr. R.J. Porte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Transplantatietechnieken vergeleken

Levertransplantatie is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een succesvolle therapie voor patiënten met ernstige leverziekte. Onderzoeker Wojtek Polak vergeleek de resultaten van twee Europese levertransplantatiecentra, de Semmelweis Universiteit in Boedapest (Hongarije) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In deze centra worden verschillende technieken gehanteerd bij levertransplantaties: de conventionele transplantatie en de zogeheten piggyback-methode. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat deze technieken tot hetzelfde resultaat leiden, ten aanzien van overleving van de getransplanteerde lever, operatieve parameters en postoperatieve complicaties. De resultaten van het onderzoek zijn met name van belang voor transplantatiechirurgen.

Wojtek Polak (Polen, 1967) studeerde geneeskunde te Wroclaw. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de universiteit van Wroclaw. Polak blijft na zijn promotie verbonden als stafmedewerker aan de afdeling chirurgie van het UMCG. /RA

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English