Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Neuroprotective signaling mechanisms in the mammalian brain

16 juni 2008

Promotie: mw. A.M. Dolga, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Neuroprotective signaling mechanisms in the mammalian brain

Promotor(s): prof.dr. P.G.M. Luiten

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Lovastatine lijkt te kunnen beschermen tegen afsterven zenuwcellen

Amalia Dolga toont met haar promotieonderzoek aan dat therapeutische manipulaties van het TNF-α system met het cholesterolverlagende medicijn lovastatine kan bijdragen aan de bescherming van hersenweefsel bij neurodegeneratieve ziekten als de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Het afsterven van zenuwcellen is een onderdeel van tal van neurodegeneratieve ziektebeelden, waarvoor nog steeds geen goede therapie beschikbaar is. Onderzoek naar het voorkómen van het afsterven van zenuwcellen is daarom van groot belang.

Dolga deed onderzoek naar de moleculaire signaaloverdracht die betrokken is bij het beschermen van zenuwcellen, in het bijzonder de neuroprotectieve werking van Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-a), een pro-inflammatoir cytokine. De door TNF-a gemedieerde neuroprotectie was afhankelijk van de activatie van TNF receptor-2 signaal transductie cascades. Lovastatine bleek zowel in gekweekte zenuwcellen als in de levende muis als diermodel een beschermende werking te hebben tegen neuronale celdood zoals dit ook optreedt na hersenbloeding en bij de ziekte van Alzheimer. Deze neuroprotectieve werking bleek te worden veroorzaakt door verhoging van TNFR-2 expressie en de activatie van de signaal verwerkende moleculen PKB/Akt and NF-kB.

 

Amalia Dolga (Roemenië, 1978) studeerde in haar geboorteland aan de universiteit van Timisoara. Haar promotieonderzoek voerde zij uit bij de afdeling Moleculaire Neurobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels is zij in Duitsland als onderzoeker werkzaam bij de Phillips University van Marburg. /FC

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws