Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular aspects of ageing and the onset of leaf senescence

13 juni 2008

Promotie: J.H.M. Schippers, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Molecular aspects of ageing and the onset of leaf senescence

Promotor(s): prof.dr. J. Hille

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Energiemolecuul betrokken bij veroudering mens en plant

De zandraket, een kruisbloemige die wereldwijd wordt gebruikt als model voor wetenschappelijk onderzoek naar planten, heeft een verouderingsproces dat lijkt op de manier waarop de veroudering in mensen plaatsvindt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jos Schippers. Hij bestudeerde genetische factoren die van invloed zijn op veroudering. Uitvoerig onderzoek naar drie mutanten die vervroegd verouderen toont aan dat de veroudering voor een groot deel genetisch wordt bepaald. Daarnaast leverde Schippers’ onderzoek nieuwe inzichten op over de manier waarop twee plantenhormonen dit proces beïnvloeden.

Schippers ontdekte dat het NAD molecuul dat betrokken is bij de energievoorziening van de cel, ook gekoppeld is aan het verouderingsproces van de plant. De synthese en recycling van de energiedrager is veranderd in een van de bestudeerde mutanten. De mutant vertoont een versneld metabolisme waardoor de mitochondriën actiever zijn.

Totnogtoe werd veroudering in planten voornamelijk toegedicht aan de bladgroenkorrels die door fotosynthese oxidatieve stress ondervinden. Mitochondriën zijn in dieren en mensen de belangrijkste bron van schadelijke oxidatieve stress die vrijkomt tijdens metabole reacties. NAD is een co-factor die voor honderden van deze reacties nodig is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid NAD, in dierlijke cellen en schimmels, direct van invloed is op de ontwikkeling en veroudering via activatie of deactivatie van grote groepen genen.

Aangezien de levenscyclus van de zandraket slechts acht weken bedraagt, is het dus een ideaal organisme voor onderzoek naar veroudering. De door Schippers beschreven resultaten bieden perspectief voor zowel fundamenteel verouderingsonderzoek als, op de lange termijn, toepassingen in de land- en tuinbouw.

 

Jos Schippers (Assen, 1979) studeerde af aan de Universiteit Wageningen en deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de vakgroep Molecular biology of plants. Inmiddels leidt hij een zesjarig onderzoeksproject aan het Max Planck Institut in Golm, Denemarken. /FC

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.