Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular aspects of ageing and the onset of leaf senescence

13 juni 2008

Promotie: J.H.M. Schippers, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Molecular aspects of ageing and the onset of leaf senescence

Promotor(s): prof.dr. J. Hille

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Energiemolecuul betrokken bij veroudering mens en plant

De zandraket, een kruisbloemige die wereldwijd wordt gebruikt als model voor wetenschappelijk onderzoek naar planten, heeft een verouderingsproces dat lijkt op de manier waarop de veroudering in mensen plaatsvindt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jos Schippers. Hij bestudeerde genetische factoren die van invloed zijn op veroudering. Uitvoerig onderzoek naar drie mutanten die vervroegd verouderen toont aan dat de veroudering voor een groot deel genetisch wordt bepaald. Daarnaast leverde Schippers’ onderzoek nieuwe inzichten op over de manier waarop twee plantenhormonen dit proces beïnvloeden.

Schippers ontdekte dat het NAD molecuul dat betrokken is bij de energievoorziening van de cel, ook gekoppeld is aan het verouderingsproces van de plant. De synthese en recycling van de energiedrager is veranderd in een van de bestudeerde mutanten. De mutant vertoont een versneld metabolisme waardoor de mitochondriën actiever zijn.

Totnogtoe werd veroudering in planten voornamelijk toegedicht aan de bladgroenkorrels die door fotosynthese oxidatieve stress ondervinden. Mitochondriën zijn in dieren en mensen de belangrijkste bron van schadelijke oxidatieve stress die vrijkomt tijdens metabole reacties. NAD is een co-factor die voor honderden van deze reacties nodig is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid NAD, in dierlijke cellen en schimmels, direct van invloed is op de ontwikkeling en veroudering via activatie of deactivatie van grote groepen genen.

Aangezien de levenscyclus van de zandraket slechts acht weken bedraagt, is het dus een ideaal organisme voor onderzoek naar veroudering. De door Schippers beschreven resultaten bieden perspectief voor zowel fundamenteel verouderingsonderzoek als, op de lange termijn, toepassingen in de land- en tuinbouw.

 

Jos Schippers (Assen, 1979) studeerde af aan de Universiteit Wageningen en deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de vakgroep Molecular biology of plants. Inmiddels leidt hij een zesjarig onderzoeksproject aan het Max Planck Institut in Golm, Denemarken. /FC

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...