Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Surface engineering: amorphous alloys and nanocrystallinity

13 juni 2008

Promotie: D.T.A. Matthews, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Surface engineering: amorphous alloys and nanocrystallinity

Promotor(s): prof.dr. J.T. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Amorfe en nanokristallijne metaallegeringen

De thesis van Dave Matthews gaat over productie en eigenschappen van amorfe en nanokristallijne metaallegeringen. Laser behandeling van oppervlakken is een zeer bruikbare productiemethode gebleken voor het maken van oppervlaktelagen met eigenschappen als hoge hardheid, lage wrijving en slijtvaste eigenschappen. Deze laatste eigenschap geldt zowel voor adhesieve slijtage aan amorfe metaallegeringen als voor abrasieve slijtage aan nanokristallijne lagen.

Bij verschillende mechanische experimenten aan amorfe metaallegeringen werden zogenaamde afschuifbanden waargenomen waarbij, zeer lokaal, plastische deformatie optreedt.

Een fundamentele analyse werd uitgevoerd naar het specifieke volume dat bij de vorming van een dergelijke afschuifband, de zogenaamde vloeistofachtige laag, in het geding is. Verschillende electronenmicroscopische technieken werden toegepast om klaarheid te verschaffen over een aantal tegenstrijdigheden in recente publicaties over deze laag. Uit een vergelijkende studie tussen experiment en theorie kwam vast te staan dat bij de theoretische analyse een zware overschatting had plaatsgevonden van deze laag omdat verschillende veronderstellingen simpelweg niet juist bleken. Zo vindt er bijvoorbeeld geen instantane breuk plaats op het moment dat de vloeistofachtige laag zijn maximale dikte bereikt en kunnen subaders in de laag optreden.

 

Dave Matthews (Engeland, 1979) studeerde aan de University of Nottingham. Het onderzoek werd uitgevoerd de afdeling technische natuurkunde van de RUG en gefinancierd door FOM. De nieuwe werkgever van Matthews is Corus Development and Technology, IJmuiden. /JS

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws