Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Culture, risk and HIV/AIDS among migrant and mobile men in Goa, India

12 juni 2008

Promotie: A. Bailey, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Culture, risk and HIV/AIDS among migrant and mobile men in Goa, India

Promotor: mw.prof.dr. I. Hutter

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Cultuur, risico en hiv/aids onder migranten in Goa, India

Naar schatting 2 tot 3,1 miljoen mensen in India zijn geïnfecteerd met hiv. De meest gangbare interventie in de preventie van de verspreiding van het virus is het propageren van gedragsverandering, zoals het gebruik van condooms. Migratie voegt een complexe dimensie toe aan hiv/aids: migrant-zijn is op zich geen risicofactor, maar in het proces van migratie en integratie in de nieuwe gemeenschap kan een migrant wel meer risico lopen om infectieziekten op te doen. In zijn onderzoek bestudeerde Ajay Bailey hoe mannelijke migranten hun risico inschatten op besmetting met hiv en wat hun risicogedrag is, zoals dat is ingebed in hun economische en sociaal-culturele context.

Bailey’s onderzoek onder migranten en ‘mobiele’ mannen (vrachtwagenchauffeurs, vissers) afkomstig uit de staat Karnataka en wonend in de staat Goa, laat zien dat deze twee groepen mannen zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s en consequenties van een mogelijke infectie met hiv, en daarom voorzichtig zijn in hun seksuele gedrag. Daarbij spelen voornamelijk economische en sociaal-culturele factoren een rol, in veel mindere mate gezondheidsfactoren. Mannen geven aan dat de consequenties van het besmet raken met het hiv-virus zouden zijn dat ze niet meer zouden kunnen werken en voor hun familie zorgen, dat ze hun - in India zo belangrijke - familienaam niet voort zouden kunnen zetten en dat hun familienaam zou worden bezoedeld.

Deze consequenties maken mannen voorzichtig in hun seksuele gedrag. Echter, in hun beleving komt het risico op infectie vooral van de ‘sex worker’, niet via andere seksuele relaties die ze hebben met hun eigen vrouwen en hun zogenoemde ‘lovers’. Deze beperkte risicoinschatting kan er toe leiden dat de migranten wel degelijk risico lopen. Bailey benadrukt de noodzaak om lokale opvattingen en culturele redeneringen op te nemen in interventies op het gebied van hiv/aids. Dit zal ertoe leiden dat verandering wordt gezien in de bevolking als iets dat van binnen uit komt en rationeel is binnen hun bepaalde cultuur. Hierdoor zullen meer effectieve interventies plaatsvinden.

 

Ajay Bailey (India, 1979) studeerde Population Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen en culturele antropologie aan de University of Pune in India. Hij verrichte zijn onderzoek bij het Population Research Center van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, waar hij nu werkzaam is als postdoc onderzoeker. Van het proefschrift verschijnt een uitgave in de serie Population Studies bij Rozenberg uitgeverij, Amsterdam.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws