Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of pilocarpine in the reduction of radiation induced damage to the salivary glands

11 juni 2008

Promotie: F.R. Burlage, 13.15 uur Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: The role of pilocarpine in the reduction of radiation induced damage to the salivary glands

Promotor(s): prof.dr. J.A. Langendijk, prof.dr. A. Vissink, prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Pilocarpine bevordert celdeling in speekselklieren na bestraling

Patiënten met een kwaadaardige tumor in de mondkeelholte hebben na bestraling vaak last van een droge mond. Dat kan worden tegengegaan met het middel pilocarpine. UMCG-promovendus Fred Burlage ontdekte waarom het middel zo goed werkt: het bevordert de celdeling in de speekselklieren, waardoor die na de behandeling sneller herstellen.

Burlage constateerde een beschermende werking van pilocarpine bij bestralingen van 10 en 15 Gy. Zowel in bestraalde als in afgedekte speekselklieren nam de speekselproductie extra toe. Dit effect trad echter niet op bij lage en hoge stralingsdoses. Verder vond hij dat pilocarpine een toename van de celdeling in de speekselklieren opwekt, waardoor herstel optreedt van het door de bestraling ontstane celverlies.

 

Fred Burlage (Amsterdam, 1956) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed zijn promotieonderzoek aan de afdeling Stralings en Stress Celbiologie en aan de afdeling Radiotherapie van het UMCG, waar hij medewerker van is. Het werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. /RS

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws