Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Premature atherosclerosis in systemic autoimmune diseases

09 juni 2008

Promotie: mw. K. de Leeuw, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Premature atherosclerosis in systemic autoimmune diseases

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Aderverkalking bij systeemziekten breder aanpakken

Mensen met systeemziekten zoals SLE (systemische lupus erythematodes) en Wegener’s granulomatosis (WG) hebben een verhoogd risico op aderverkalking, waardoor hart- en vaatziekten eerder optreden. Een vroege en nog omkeerbare fase in het ontstaan van aderverkalking is endotheel-disfunctie. UMCG-promovenda Karina de Leeuw concludeert dat de endotheelfunctie gestoord is bij WG-patiënten en bij een deel van de SLE-patiënten. Endotheel disfunctie is mogelijk een voorspeller van hart- en vaatziekten. Vervolgstudies zullen dat moeten aantonen.

De Leeuw ontdekte dat de versnelde ontwikkeling van atherosclerose bij SLE- en WG-patiënten veroorzaakt wordt door zowel de systeemziekte zelf als door een verhoogde aanwezigheid van de traditionele risicofactoren. Ze concludeert daarom dat de vroegtijdige atherosclerose beter kan worden tegengegaan door niet alleen de systeemziekte te behandelen, maar ook door de traditionele risicofactoren adequaat op te sporen en te behandelen.

 

Karina de Leeuw (Leiderdorp, 1982) studeerde geneeskunde in Groningen en voerde haar onderzoek uit aan de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMCG. Het werd gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass van de Rijksuniversiteit Groningen, door de Jan Kornelis de Cock Stichting en door Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE). De Leeuw begint per 1 oktober 2008 als internist in opleiding aan het UMCG. /RS

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws