Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Traders, ties and tensions: the interaction of Lübeckers, Overijsslers and Hollanders in late medieval Bergen

05 juni 2008
Boekomslag
Boekomslag

Promotie: mw. J.J. Wubs-Mrozewicz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Traders, ties and tensions: the interaction of Lübeckers, Overijsslers and Hollanders in late medieval Bergen

Promotor(s): prof.dr. D.E.H. de Boer, prof.dr. J.E. Olesen

Faculteit: Letteren

 

Complexe relaties van hanze-leden met de Hollanders in het Noorse Bergen

In haar proefschrift beschrijft Justyna Wubs-Mrozewicz de onderlinge relaties tussen twee uiteenlopende groepen hanzeaten (Lübeckers en Overijsselaars) onderling én tussen deze hanzeaten en Hollanders (vooral Amsterdammers) in Bergen (Noorwegen), in de periode 1300 - 1560. Een van haar conclusies is dat de relaties tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders in het Bergen van de Late Middeleeuwen ingewikkelder zijn geweest dan op grond van eerder onderzoek werd verondersteld, zeker wanneer dit vanuit een langetermijnperspectief wordt beschouwd.

Wubs-Mrozewicz beschrijft de ontwikkeling en veranderingen in de omgang tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders in Bergen in de context van handelspolitieke relaties, vormen van bestuur, vestigingsbeleid, het opstellen van interne regels, speciale handelsomstandigheden, en manieren van conflictoplossingen. Ze putte voor haar onderzoek uit verscheidene nieuwe archiefbronnen en paste een nieuw analytisch kader toe. Om de kern van de verhoudingen in Bergen goed te kunnen begrijpen gebruikte ze een analysekader waarbij de banden en spanningen tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders werden onderzocht.

Justyna Wubs-Mrozewicz (Polen, 1976) studeerde skandinavistiek met specialisatie Scandinavische geschiedenis aan de universiteit van Poznan. Ze verrichte haar onderzoek bij het Hanze Studie Centrum aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Van dit proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Verloren, in de reeks Groninger Hanze Studies, ISBN 9789087040413. /ES

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.