Vier miljoen euro EU-subsidie voor verbetering Europees-Mexicaanse betrekkingen

16 juni 2008

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontvangt in samenwerking met de Universidad de Deusto in Spanje in een consortium van negen Europese en elf Mexicaanse universiteiten vier miljoen euro subsidie van de Europese Unie om de Europees-Mexicaanse betrekkingen te versterken. De Europese Commissie heeft zaterdag 14 juni de resultaten bekendgemaakt van de selectie voor het Erasmus Mundus External Cooperation Window (EM ECW), waarvoor onderwijsinstellingen zich begin 2008 konden aanmelden.

Naar verwachting betekent de toekenning van de subsidie een flinke impuls voor de betrekkingen tussen Groningen en Mexico. De RUG onderhoudt al enkele jaren officiële banden met de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) en het Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey (ITESM), maar hoopt de samenwerking nu te intensiveren en te verbreden.

Cruciale samenwerking

Afgelopen maart bracht een delegatie van onder meer de decanen van de grootste faculteiten van de RUG, onder leiding van rector magnificus prof.dr. Frans Zwarts, een bezoek aan onderwijsinstellingen in Mexico, Brazilië en Argentinië. Tijdens de rondreis bleek dat de samenwerking tussen Europa en Latijns-Amerika veel mogelijkheden biedt. “Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking met Latijns-Amerika van cruciaal belang is voor de toekomst”, zei rector Zwarts tijdens de reis.

Het Erasmus Mundus programma heeft als doel om de mobiliteit van studenten en academici te bevorderen in het kader van de verbetering van de betrekkingen tussen Europa en zogeheten ‘Derde Landen’. De subsidie van vier miljoen maakt de komende twee jaar naar schatting 200 academische uitwisselingen tussen de leden van het consortium mogelijk.

Deelnemers

De samenwerkende universiteiten zijn:

Europa

Rijksuniversiteit Groningen, Universidad de Deusto, Technische Universität München, Universidad Autónoma de Madrid, Universitat Politècnica de Catalunya, Université des Sciences et Technologies de Lille, Jagiellonian University of Krakow, Universidade do Porto, Università degli Studi di Padova.

Mexico

Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Universidad Veracruzana, Universidad de Guadalajara, Universidad Autónoma de Chiapas, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Universidad Iberoamericana, Universidad Autónoma Metropolitana, Universidad Autónoma de Nuevo León, Universidad Autónoma de Baja California, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo.

Rob Wagenaar, e-mail r.wagenaar@rug.nl, tel. (050) 363 5176.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12