Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prognostic microarray studies in ovarian cancer: toward patient-tailored therapy

28 mei 2008

Promotie: mw. A.P.G. Crijns, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Prognostic microarray studies in ovarian cancer: toward patient-tailored therapy

Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. E.G.E. de Vries

Faculteit: Medische Wetenschappen

Inzicht in specifieke kenmerken van eierstoktumoren

Microarray-technieken kunnen meer inzicht geven in de specifieke kenmerken van tumoren van patiënten met vergevorderde eierstokkanker. Die ontdekking van UMCG-promovenda Anne Crijns maakt de weg vrij voor geïndividualiseerde therapieën, die de overlevingskansen van patiënten kunnen vergroten.

De overlevingskansen voor patiënten met vergevorderde eierstokkanker zijn al decennia niet hoger dan 10 tot 30 procent, en de effectiviteit van conventionele chemotherapie lijkt niet verder te kunnen worden vergroot. Daarom zocht Crijns naar manieren om patiënten op basis van een genexpressieprofiel van de tumor in verschillende groepen te kunnen onderverdelen. In theorie is dat mogelijk, want eierstokkanker is een heterogene ziekte, in zowel klinisch, pathologisch als moleculair opzicht.

Crijns gebruikte de DNA microarray-techniek om tumoren te onderzoeken. Met deze techniek kan in tumoren van patiënten de aanwezigheid van duizenden genen tegelijkertijd bepaald worden. Ze ontdekte dat het mogelijk is om met DNA-microarrays patiënten met relatief goede en slechte overlevingskansen te onderscheiden. Ook ontdekte ze dat in de tumoren informatie ligt opgeslagen over eventuele ongevoeligheid voor chemotherapie. In de tumoren is te analyseren welke paden in tumorcellen ontregeld zijn. Kennis over deze paden in individuele patiënten zou tot meer persoonlijk toegesneden therapieën kunnen leiden.

Anne Crijns (Stadskanaal, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdelingen Gynaecologische Oncologie en Medische Oncologie van het UMCG. Haar onderzoek werd gefinancierd door KWF/Kankerbestrijding. Crijns is nu in opleiding tot radiotherapeut in het UMCG. Ze promoveert op dezelfde dag als haar partner, Lukas Been.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws