Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaging proliferation with [18F]FLT-PET: therapy evaluation studies

28 mei 2008

Promotie: L.B. Been, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Imaging proliferation with [18F]FLT-PET: therapy evaluation studies

Promotor(s): prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. P.H. Elsinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

PET-scan bij kanker: meer mogelijkheden dankzij nieuwe tracer

Positron emissie tomografie (PET) is in opkomst als detectiemethode voor kanker. Een relatief nieuwe tracervergroot mogelijk de bruikbaarheid van deze techniek. Dat concludeert UMCG-promovendus Lukas Been. Hij onderzocht de voordelen van de proliferatietracer [18F]FLT ten opzichte van de gangbare tracer [18F]FDG. Een tracer is een radioactieve signaalvloeistof. Proliferatie is het woekeren van cellen.

[18F]FLT wordt in tegenstelling tot [18F]FDG niet of nauwelijks opgenomen in ontstekingsweefsel. Dat maakt het makkelijker om onderscheid te maken tussen kwaadaardige en goedaardige weefsels. Ook zou een scan met [18F]FLT meer duidelijkheid kunnen geven over de agressiviteit van de tumor.

Been deed verschillende vergelijkende onderzoeken en concludeert dat de opname van [18F]FLT in tumoren lager is dan van [18F]FDG. Voor de detectie en stadiëring van tumoren heeft [18F]FLT daarom waarschijnlijk geen toegevoegde waarde, tenzij het wordt gebruikt in gebieden waar [18F]FDG een hoge achtergrondopname vertoont, zoals de hersenen. [18F]FLT is volgens Been in vergelijking met andere PET-tracers wel een goede tracer voor het evalueren van verschillende vormen van chemotherapie.

Been onderstreept dat de werkelijke klinische waarde van [18F]FLT nog moet blijken in grotere patiëntenstudies.

Lukas Been (Vlagtwedde, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen en deed zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Chirurgische Oncologie, Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming en Pathologie van het UMCG. Zijn onderzoek werd gefinancierd door KWF/Kankerbestrijding. Been is na zijn promotieonderzoek gestart met de specialistenopleiding tot chirurg in het UMCG. Hij promoveert op dezelfde dag als zijn partner, Anne Crijns. /RS

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:19
printView this page in: English

Meer nieuws