Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prognostic implications of myocardial injury around percutaneous coronary interventions

28 mei 2008

Promotie: M.B. Nienhuis, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Prognostic implications of myocardial injury around percutaneous coronary interventions

Promotor(s): prof.dr. F. Zijlstra, prof.dr. H.J.G. Bilo

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Eiwit voorspelt succes dotterbehandeling

Artsen kunnen het slagen van een dotterbehandeling voorspellen aan de hand van verhoogde niveaus van bepaalde eiwitten. Dat ontdekte UMCG-promovendus Mark Nienhuis. Dotterbehandelingen zijn niet zonder risico, omdat het hart beschadigd kan raken. Het eiwit troponine is een goede graadmeter van de mate van beschadiging. Een hoog gehalte troponine betekent een slechtere prognose voor de patiënt.

Nienhuis evalueerde twintig eerdere studies naar troponine en voerde een eigen onderzoek uit. Hij komt tot de conclusie dat het meten van het eiwitniveau een geschikte methode is om te kijken of een nieuwe operatiemethode of medicatie goed werkt. Ook zou het ingezet kunnen worden voor kwaliteitscontrole na gangbare behandelingen. Met de troponinemeting kon Nienhuis aantonen dat sommige behandelingen goed werken. Bij gebruik van glycoproteine IIb/IIIa-remmers, clopidogrel, statines en adenosine is het troponineniveau na de operatie lager dan normaal.

Mark Nienhuis (Deventer, 1974) studeerde geneeskunde in Groningen en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie van de Isala Klinieken in Zwolle, waar hij ook nu nog werkt. /RS

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws